Стотици се поклониха пред частица от мощите на св.Лука Кримски Чудотворец в Гоце Делчев

Снимки: Виктория Румянцева, фейсбук

Утре посрещат светинята в Сандански

С литийно шествие в престолния град на Неврокопска епархия, Гоце Делчев, тържествено посрещнаха частица от мощите на свети св. Лука, архиеп. Кримски и Симферополски. Светинята бе донесена от Гърция от Арголиндския митрополит Нектарий. Шествието се прехождаше от църковния хор на митрополията, а Неврокопският митрополит Серафим в обкръжението на владишкия клир лично носеше мощехранилището с части от мощите на светеца-чудотворец.

Посрещането на мощите беше на 16 август вечерта пред храм „Рождество Христово“ в Гоце Делчев. То бе последвано от вечерно богослужение. Светите мощи бяха положени за поклонение в параклиса „Св. Лука Кримски“, който се намира в приземието на новостроящия се храм в града.
Внасянето на мощите в параклиса бе ознаменувано и с тържествен звън на църковните камбани. Митрополит Серафим положи свещеното мощохранилище на специално подготвена маса. Стотици миряни от Гоце Делчев и околията се поклониха пред светинята и отправиха молитва за здраве към св. Лука Кримски Чудотворец.
Мощите останаха в параклиса и през днешния ден, като бе отслужено вечерно богослужение в храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в престолния град на Неврокопска епархия.

По-късно в сградата на Неврокопска св. митрополия се състоя беседа с Арголиндския митрополит Нектарий. Духовникът има задълбочени познания за живота на свети Лука, които е описал и в книги.

Мощите на св. Лука ще бъдат посрещнати в четвъртък, 18 август, в храм „Св. вмчк Георги“ в Сандански. Това ще стане около 18,00 ч, след което ще бъде отслужена празнична вечерня. Мощите на светеца ще останат в храма за поклонение до обяд на 19 август.

Св. Лука архиеп. Кримски и Симферополски е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Той е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Подобно на св. апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика.