Страсбург отряза мераците на Царя за двореца в Кричим Нашето правосъдие с основание отхвърлило претенциите му

Жалбата на Симеон Сакскобургготски срещу отнемането на двореца “Кричим” е отхвърлена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Съдът реши, че българското правосъдие е отхвърлило претенциите за реституция на имота на базата на подробно и добре мотивирано решение, съобщи БНР.

По отношение на жалбата срещу одържавяването на имотите “Ситняково” и “Capъгьoл” съдът в Страсбург иска още обяснение от българското правителство и ще се произнесе на по-късна дата.

За тях той даде на кабинета пет месеца, през които да реши дали да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок. Европейският съд по правата на човека указа на държавата до 13 септември 2018 г. или да сключи приятелско споразумение с бившия премиер и сестра му, или да изпрати възражение срещу жалбите им.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Дворецът “Кричим” е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. На Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок бяха възстановени шест от тях – дворците “Врана”, “Царска Бистрица” и “Ситняково”, както и две планински хижи в Рила и 16 хил. дка гора.

Първата жалба в съда в Страсбург е от 2010 г., заради наложеният от парламента мораториум върху царските имоти и забрана на семейството да се разпорежда с тях. Следващите две жалби от 2015 и 2017 г. са заради влезли в сила съдебни решения, според които реституцията на ловните хижи “Ситняково” и “Саръгьол” е незаконна.

През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца “Кричим”. Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.

За дворците “Врана” и “Царска Бистрица” все още се водят дела съответно в Софийския градски и във Върховния касационен съд. Делото за за двореца “Врана” е насрочено за 8 май.

В Софийския окръжен съд „отлежава“ и трето дело за 16,5 хил. декара гори в Рила. Ловната хижа “Саръгьол” беше възстановена на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, заедно с дворците “Царска Бистрица” и “Ситняково”. През 2011 г. държавата заведе искове срещу царските наследници, за да си върне имотите, които им бяха възстановени.