Страхотна новина от Банско! България е №1 в света на сноуборда до 21 г.

Петър Гергьовски триумфира в паралелния слалом, а Александър Кръшняк остана със сребро.

България е номер 1 в сноуборда за младежи и девойки до 21 години, въпреки че нито един от нашите състезатели не е по-голям от 18. Това е един от най-големите успехи на България в зимните спортове в историята.

Нашите завършиха с 2 златни (Тервел Замфиров и Петър Гергьовски) и 2 сребърни медала (Александър Кръшняк) от световното първенство в Банско за младежи и девойки.

След нас остана Швейцария със злато и сребро, Германия със злато и два бронза, Япония с едно злато, САЩ с две сребра, Чехия с два бронза и Австрия с едно трето място.

Германия спечели титлата си в последния ден от първенството, когато се проведе смесеното отборно състезание. Макс Кюнхаузер и Саломе Янсинг надвиха на финала Флурина Нева Бьощи и Никола Мейснер. Бронзът бе за чехите Кристоф Минарик и ЗузанаМадерова.

Шансовете на нашите бяха сведени до минимум заради контузията на Андреа Коцинова и регламента на състезанието. Според него първо се пускат мъжете и независимо каква разлика направят, тя се свежда до 1,5 сек. Така Петър Гергьовски, Тервел Замфиров и Александър Кръшняк разбиваха конкуренцията, но след това партньорките им изоставаха.

Въпреки това Гергьовски и Йорданка Андонова все пак отстраниха американци на 1/16-финали и така завършиха 16-и в света. Замфиров и Савина Димитрова са 20-и, а Кръшняк и Яна Тумбева останаха 25-и от 28 стартирали екипа.

Въпреки тежката контузия, която получи Коцинова, се върна в Банско, за да подкрепя своите. В събота тя се бореше за първите 16 в паралелния слалом, когато удари тежко врата. Оказа се с извадено рамо, скъсани връзки и мускул, както и с фрактура на една от костите. “До юли съм готова и започвам”, категорична бе Андреа.

“Това първенство дава много надежди за олимпийските игри през 2026 г. В тази възраст се видя, че имаме изключително поколение и неслучайно български сноубордисти взеха всички индивидуални отличия. След Сани Жекова и Радослав Янков идва много талантливо поколение, което, надявам се, ще видим и на световния подиум при мъжете и жените.

Банско за пореден път се доказа като перфектен организатор на големи състезания. След световната купа по-рано през годината курортът успя да направи и отлично световно първенство за младежи”, сподели министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Тя награди най-добрите в отборното.

Един от най-радостните край пистата бе най-добрият ни сноубордист Радослав Янков. “Сигурен съм, че няма да съм сам на следващата олимпиада. Тези момчета с малко повече състезания ще влязат в първите 30 на ранглистата и ще са до мен”, допълни той.

В понеделник на писта “Шилигарника” ще има доста по-силно състезание от световното. Нашите ще се изправят един срещу друг за републиканските титли в сноуборда, като състезанието ще бъде доста по-оспорвано, написа „24 часа“.