Стрели между кмет и областен управител в Благоевград за такса смет

Илко Стоянов: Областната администрация създаде “юридическа каша”

 „Аз не съм Робин Худ и не оспорвам размера на налога, а начинът, по който се определя”, заяви Николай Шушков

 

Върховният административен съд реши спора между областната и общинската администрация в полза на общината относно решението на Общински съвет – Благоевград, касаещо Такса смет в размер на 2,9 промила, съобщи на пресконференция кметът Илко Стоянов, цитиран от БНР. Той ще настоява пред областния управител Николай Шушков да бъдат наказани лицата от областната администрация, участвали пряко в този процес.

Градоначалникът нарече обжалванията на областния управител „юридическа каша“, която е довела до проблем с бюджета на сметоизвозването. Той е приключил още през месец август. По този начин гражданите на Благоевград са лишени от редица придобивки, но общината е запазила финансовата си стабилност благодарение на икономиите и създаването на две общински предприятия – „Чистота“ и „Озеленяване“.

В момента има още едно дело относно Такса смет, но за 2,1 промила. Става дума за предложение на кмета Илко Стоянов към общинските съветници за намаляване на налога от 2,9 на 2,1. И това решение се обжалва от областния управител. На първа инстанция печели общината. Илко Стоянов ще предложи на Николай Шушков да оттегли жалбата си. Делото е насрочено за април следващата година. Така общината ще може да заложи в бюджета за 2023 година Такса смет в размер на 2,1 промила.

В противен случай ще бъде изготвен втори вариант на бюджета с Такса смет – 2,9 промила, така както е решил Върховният административен съд по първото дело, което общината окончателно печели.

В отговор областният управител Николай Шушков светкавично  организира брифинг. Той посочи, че областната администрация ще изпълни съдебното определение по казуса с такса смет в Благоевград. Шушков бе категоричен, че не е морално да ревизира работата на своя предшественик Валери Сарандев, по чието време е оспорена в административния съд за втори път гласувания размер на налога.

Губернаторът на Пиринско коментира, че такса смет в размер на 1,1 промила, каквато е в момента, не е адекватна заради растящата инфлация. „Аз не съм Робин Худ и не оспорвам размера на налога, а начинът, по който се определя“, подчерта Н.Шушков.

„Ако счета, че е допусната груба грешка, аз ще занимая Инспектората на Министерски съвет, който да установи дали някой умишлено е допуснал грешка да уведоми Административния съд, аз отново подчертавам – нямам моралното право да ревизирам решения на предишния областен управител“, допълни областният управител.

Според него общинската администрация е трябвало още преди решението на Общинския съвет да защити увеличението на такса смет и да спази всички процедури по обсъждането на предложението.

„Ако всичко беше спазено още тогава,  сега нямаше да обсъждаме този въпрос“, увери Шушков и отхвърли съмненията, че тенденциозно атакува действията на кметската администрация.