Стръкче осмомартенска любов стигна 7 лева

Поговорката “Ден година храни” важи с пълна сила в дните около Международния ден на жената 8 март. Стрък червена роза в целофан се продава между 6 и 7 лева. Букет от три рози с допълнителна декорация е между 25 и 30 лева.

Въпреки поскъпването обаче клиенти за този ден винаги има, коментират търговците на цветя. “Всеки клиент е различен. Някои взимат просто едно карамфилче или зюмбюлче, за да зарадват своите любими жени или приятелки. Други “избухват” с огромни букети и са готови да платят колосални суми за обичаните от тях. По-често това са младежи, които още ухажват своите любими момичета.

По-малко са съпрузите, които отделят подобни средства за цветя на жените си, вероятно защото останалите семейни разходи по семейството ги спират. Не, че не искат, просто не намират разхода за уместен, правят си сметка хората”, така търговка в центъра на Дупница коментира избора на мъжете за 8 март. За разлика от миналите години, когато традиционния жест се свеждаше до поднасянето на карамфилче, днес пазарът буквално е залят от цветно разнообразие.

Сред предпочитани за този ден са и традиционните  пролетни цветя – лалета, зюмбюли, иглики… Купуват се още гербери, хризантеми, лилиуми, циклами. Продавани са и саксиите с цветя, както и букети – предварително или направени по вкуса на клиента.

Стръкче зюмбюл и лале в целофан е 3 лв., гербер – 4 лв., карамфил – 1-1, 50 лв. Кошничка с иглика, която след празника може да се засади, се предлага за 4-6 лв., а кошничка с мини карамфил, също за засаждане е 10 лв. Хризантемите за садене стигат 12  лв.

„Днес излязохме да продаваме и има търсене. Всеки купува според желанието си. При нас най-много се продава зюмбюлчето. То е 2 лв. за стръкче, а в саксийка – 4 лв. Игликата в саксия е 3, 50, саксийните хризантеми са 12 лв. Имаме розички по 2, 50 за стрък”, каза Благой Марков. Търговецът и съпругата му бяха изнесли сергия  близо до Джамията. Според Марков цените на едро са неоправдано високи. „Ние сме строители, но от няколко години продаваме цветя за 8 март. Има повишение на цените. Ние като търговци взехме цветята на по-високи цени, но не знам какъв ще бъде резултатът. За различните видове увеличението е различно. Хризантемите миналата година бяха по 6-7 лв., сега са над 10 лв. При игликите увеличението е със 70-80 ст. на бройка. Розите купихме с левче отгоре. Търговците на едро нямат обяснение за цените, може би заради инфлацията и поскъпването въобще. Някои казват, че нещата идват още от производителите. За мен е неоправдано това поскъпване”, отбеляза търговецът.

Производителите пък са категорични, че ценовото повишение се дължи на поскъпването на газта и електроенергията, необходими за функционирането на оранжериите. “Който желае, нека да види как се отглеждат цветя, на какви цени се купуват семена, колко струва промишления ток, каква е цената на препаратите и колко струва трудът. Нека тогава да сложи чертата и сам да реши има ли  смисъл. Десетки затвориха оранжериите, единици ще останат и след тази зима”, категорични са местни производители.

Въпреки високите цени обаче, на 8 март всички празнуват. Мъже ще подарят букети на своите любими, деца на своите майки, ученици на своите любими учители, приятели на своите приятелки, за да демонстрират с цветен жест своята любов.

Юлияна КОЛЧАКОВА