Студенти изпълват Сапарева баня! Надяват се на успешен зимен сезон

Кметът Калин Гелев:  Общината е в готовност за посрещане на туристи, чакаме сняг

 

Студенти изпълват курорта Сапарева баня. “Имаме резервации за 8 декември. Предпочитани от младите хора са къщите за гости, които имат механи и условия за приготвяне на храна. Разбира се, парите също имат значение. В момента цените варират от 25 лв. до 40 лв. на легло, в зависимост от допълнителните екстри. Често младежите избират възможността да наемат цялата къща, за да може компанията им да се весели самостоятелно. Има места, където се събират и от различни учебни заведения. Ходят и на ресторанти, но по-рядко”, коментира собственик за къща за гости в курортния град.

“При нас всичко е заето. И за 8 декември, и за Коледа и за Нова година. Подбираме си клиентите, защото ако трябва да сме честни по време на студентския празник стават и големи проблеми. Ние се стремим да предлагаме на гостите си най-доброто и очакваме от тях същото отношение. Надяваме се и тази година празникът  да премине в добро настроение за младите хора и да запазят добри спомени от Сапарева баня и нашето посрещане”, коментира управителят на един от големите комплекси в курорта. От там се радват, че и тази година ще могат да предложат на гостите си възможността да ползват открит басейн с топла минерална вода.

“Сапарева баня и Паничище като цяло предлагат възможности за разнородни посетители. Предоставят се места, които са бюджетни и по-достъпни. Съответно имаме и скъпи хотели, които също имат своите резервации. Миналата година студенти бяха наели голяма част от стаите в най-скъпия хотел на Паничище, но това е въпрос на възможности. Важното е всички да са здрави, да си прекарат добре и да запомнят празника”, допълват сапаревобанци.

“Общината е готова за посрещането на студентите и всички туристи, които избират да прекарат празниците при нас”, коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев. “Ако има сняг, снегопочистващата фирма е на разположение. По пътя за Паничище има обособени 20 места с пясък, които се виждат и през нощта. Имаме техника, която също е в готовност. Надяваме се на сняг по празниците, за да може да се карат ски и децата да се спускат с шейните”, обясни още Гелев.

Заети в туристически бранш споделят, че посрещат предстоящия зимен сезон със смесени чувства. “Имаме резервации за празниците. През останалото време са предимно за петък и събота. Хората са изпаднали в несигурност, а инфлацията стопява финансовите им възможности. За съжаление, почивките са едни от първите разходи, които семействата ограничават. Ще бъде трудно,  дано поне времето бъде благоприятно за туризъм и да имаме хора не само в празничните дни”, споделят от бранша. Обнадеждени са от информацията, че тази година повечето българи ще останат да празнуват в страната, за сметка на почивките в чужбина.