Супер атракция! Община Дупница изгражда панорамна площадка на Софраджик

Туристите ще ходят по прозрачен под над пропаст от 220 метра

Панорамна площадка на Софраджик ще посреща още това лято туристите, жителите и гости на община Дупница. Архитектурният елемент бе заложен в капиталовия списък на община Дупница с максимална цена 55 000 лева за изграждането му. “Проектът бе изцяло готов още през 2019 година, тъй като преди това имаше около година нужда за изготвянето му – разрешителни, геологически изследвания, заснемания, направа на конструкция и планирахме миналата година дори да го реализираме.

Пандемията обаче осуети този ни план, но сега вече го започваме. Такива панорамни площадки се радват на сериозен интерес в цял свят, а в България най-популярна е “Орлово око” в Родопите, която привлича стотици туристи всеки ден. С екипа ми търсехме такова място, което да отговаря на претенциите за атрактивност, възможност за достъп и в същото време да бъде с красиви гледки и се спряхме на Софраджик, който е на над 900 метра надморска височина.

Ще бъде изградена 20-метрова изгледна площадка, тип мост, като в края ще бъде монтиран прозрачен под. Около 220 метра е пропастта, над която ще застават посетителите и ще могат да се радват на уникалната природа и панорама, която се разкрива. Съоръжението ще бъде конструкция, а не бетон. Освен панорамната площадка, по пътя е и Бистришкият водопад, Цръната скала и Морените, които са невероятни природни феномени. Ако нещата се случват както трябва – още през месец юни първите ще могат да стъпят на панорамната площадка. Още повече че преди няколко години изградихме и екопътека до Самоковището, така че един ден приятна разходка в планината ще бъде от полза за всички”, коментира инж. Чимев.

В последните години село Бистрица привлича все повече туристи, които използват населеното място като изходна точка за туризъм до Седемте езера и хижа “Иван Вазов”. “Вече проведохме няколко срещи с кмета на Бистрица Кирил Огненски, за да обсъдим вариантите за подходи, указателни табели, начини на поддържане чистота… Вероятно ще се наложи да обособим и паркинг над селото, откъдето да бъде изходната точка”, допълни инж. Чимев.