Сурвакарите от Пиперков чифлик завоюваха бронз на маскарада в Перник

smart

Сурвакарите от кюстендилското село Пиперков чифлик завоюваха бронзов медална Международния фестивал на маскарадните игри„Сурва” в Перник. Групата е отличена в категория „Маски и костюми за сурвакари”.

Както писахме, кукерите от Пиперков чифлик изненадаха зрителите и журито на фестивала с истински годеж на момиче и момче, изпълняващи ролята на младоженци при представянето на обреда „Сватба” „Във фестивала в Перник участвахме 107 души. Предполагам, че впечатлихме най-вече с годежа – беше много емоционален момент и голяма изненада за всички. Тези, които предварително знаехме за него, се брояхме на пръстите на едната ръка. Мисля, че са оценени и костюмите ни, които си изработваме сами. Засега само звънците купуваме, всичко останало е изработено от нас”, каза ръководителят  Христо Христов.

35-годишният сурвакар разказа, че групата е създадена преди 10 г. от местни младежи, решили да възродят прекъснатата традиция. „През 2013 г. ентусиасти възобновяват традицията, която е била прекъсната за много време. Аз се присъединих 5 години по-късно. В „Сурва” участваме за трети път, като имаме четири награди. Получавали смебронзов медал за съхранение на местна традиция, специалната награда за Югозападна България на кмета на община Перник – тогава Вяра Церовска, същата година Емилиян Стоилов получи отличие като най-малък участник, който играеше с тъпан. В годините сме стигали до 122-ма участници в „Сурва”, допълни Христов.

Сурвакарите са били и на фестивали в Ямбол, Раковски, Симитли, Брезник. Освен на 1 януари, когато маскираните обикалят Пиперков чифлик и пресъздават характерния обичай „Сватба”,се събират и на 13 януари по стар стил. На тази дата в селото идват и кукери от цялата община Кюстендил и заедно с местните гонят злото, като правят клада в центъра на Пиперков чифлик.

Намеренията на групата са тази година да участва и в предстоящия маскарад в град Елин Пелин.

smart

„Повече от два фестивала в годината не можем да си позволим по финансови причини. Затова ще отидем само на фестивала „На гости у Шопско” в Елин Пелин на 11 март. В бъдеще искаме да участваме и във фестивали извън страната. Ориетирали сме се към съседните Сърбия и Македония”, каза Христо Христов.

Юлияна КОЛЧАКОВА