Сурвакарски групи и бабугери наричаха за здраве на зимен празник в Трън

За трети път в Трън се проведе зимен маскараден празник. Инициативата е на Народно читалище “Гюрга Пинджурова – 1895 г.” и общинската администрация. В проявата, която започна в 12:00 ч. на площада в пограничния град, взеха участие различни маскарадни групи. Сред тях бе и тази на “Преличотинете” –  малките сурвакарчета от Трън, които на 27 януари дебютираха на детската “Сурвакариада” по време на фестивала в Перник. В шествието се включиха и други детски сурвакарски групи от Пернишко. В Трън тази година гостуваха и бабугерите от Долната махала в Разлог. Най-атрактивният им участник бе чаушът Васил Стоянов, чийто род от поколения предава едни от най-мистичните и колоритни български обичаи, заедно с традицията и емоцията на селището.

Кметът на Община Трън Цветислава  Цветкова поздрави участниците в  маскарадния празник, жителите на общината и гостите. “Маскарадните игри в Трън са били част от традиционната българска маскарадна обредност, която е имала хилядолетна традиция. Тя до принася за съхранението на българските традиции и обичаи. Символиката на игрите с маски изразяват пролетното събуждане на природата, а посланията им са насочени към прогонването на злите сили и пожелания за здраве и плодородие. Празниците са онези събития, които ни дават надежда, че животът ще бъде по-добър и ще запазим живи българските традиции, за да пребъдем като народ, защото там, където традицията е жива, коренът не съхне“, заяви Цветислава Цветкова.

Сурвакарство в Трънско е имало до началото на новия век, но с обезлюдяването на района спира и неговото провеждане. Според писмени свидетелства на 14 януари момчетата от трънските села взимали икона от местната църква и с дрянови пръчки ходели от къща на къща да сурвакат за здраве.

Снимки – БТА, Западно

Те пеели и подходящи за случая песни. В специални торбички младежите събирали и това, с което ги дарявали стопаните: свински сушеници, сланина, орехи, пари и др. Доказателство за това, че древният зимен обичай е съществувал в пограничния край са селата Кожинци, Мрамор и Филиповци, които са имали собствени групи от маскирани, облечени с животински кожи. Те се представяли и на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник. В началото на 2021 г. в Трън отново бе възобновена маскарадната традиция по идея на местни жители и със създаването на детска сурвакарска група. Амбицията на продължителите на начинанието е то се запази и доразвие във времето.