Сурва фиеста в Перник! Михаела Филева, Ива Давидова и Боряна Василева нажежиха градуса на настроението

Сурвакари от кв. “Бела вода” запалиха кладата и тропнаха хоро

 

С разтърсващ спектакъл в ритъма на Сурва и съчетан с духа на Граово стартира фиестата на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Бе запален огънят на фестивала.


Откриването му беше повече от ефектно, а кметът на града ще гори в трите дни от провеждането му, за да събира малки и големи около красотата на традицията.
Официалното откриване на фестивала беше уважено от министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-председателя на НС Емил Христов, народни представители и много граждани.


Бляскавата празнична вечер започна с факелно сурвакарско дефиле, с което градоначалникът поведе гостите към сцената пред Двореца на културата. Перник беше огласен от нежния глас на Михаела Филева и славеите на народните песни Ива Давидова и Боряна Василева. Майсторите на танца показаха силата на българския фолклор във впечатляващ танцов спектакъл.

Националният отбор на художествените гимнастички пък вдигна градуса на настроението с впечатляващо съчетание на ленти. Шоуто завърши с пищни илюминации, които озариха небето над Перник, а колоритните сурвакари от кв. “Бела вода”, които са носители на миналогодишната голяма награда „Златната маска“, запалиха кладата и изиграха традиционното сурвакарско хоро.
Над 7500 участници от цяла България и от света ще си дадат среща за пореден път в Европейската столица на маскарадните игри Перник за зрелищно тридневно шоу.