Събират пари за лечението на 5-годишната Карина в Кюстендил

Организаторите на благородната кампания Дияна Ангелова и Атанаска Гошина (от ляво надясно)

Кюстендилци за пореден път се обединиха в помощ на 5-годишната Карина Димитрова. Детето се нуждае от средства за поредица терапии с робота Локомат, които ще й помогнат да може да ходи самостоятелно и да използва лявата си ръчичка. Момиченцето е родено с проблеми в развитието. Диагностицирана е с детска церебрална парализа, левостранна параплегия, недоразвито сляпо ляво око, както и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

В центъра на Кюстендил на пл. “Велбъжд” Дияна Ангелова и Атанаска Гошина, които са били колежки с майката на Карина – Аделина Милова, организираха кампанията за набиране на средства чрез благотворителен базар на мартеници. Необходимите средства са около 20 000 лв. До момента родителите са събрали около 7000 лв. Терапиите за лечение трябва да започнат през месец март. Първият курс на лечение ще бъде 12 седмици за долни крайници на стойност 4800 евро. След това предстои курс за горни крайници на същата стойност.

“Решихме да помогнем на Аделина, майката на Карина и наша бивша колежка от СПА центъра. Детенцето се нуждае от средства, за да бъде закачено на един апарат, който да му помогне да се научи да ходи. Нужни са 4800 евро за долни крайници и затова решихме да направим тази кампания с благотворителната продажба на мартеници в помощ на Каринка, която е родена с ДЦП – детската церебрална парализа. Майка й е кинезитерапевт и полага ежедневни грижи за детето си, бяха в Германия до момента, но се оказа, че вече е непосилно да живеят там и се прибраха. Детето се закача на този апарат – робота Локомат, и той преобразува волевите движения и ще помогне на Карина да се научи да ходи, тъй като в момента тя може да направи пет-шест крачки сама, губи координация и пада. Отново призовавам всеки, който може да помогне, за да може Кари да ходи самостоятелно и благодаря, че днес в кампанията откликнаха толкова много хора”, каза Дияна Ангелова.

Десетки кюстендилци помогнаха за Кари.

На щанда имаше кутия за дарения, като десетки кюстендилци се отзоваха на призива и кой с каквото можеше, даде своя дан.

Всеки, който реши да помогне на семейството, може да го направи чрез дарение на банкова сметка: „Общинска банка” АД, IBAN BG 87 SOMB 9130 10 69756501, BIC SOMBBGSF, титуляр Карина Детелинова Димитрова, PayPal: doiran72@abv.bg

Краси ЦЕНКОВА