Събират помощи за семейството с изпепелените от мълния къща и ферма в Слокощица

В пламъците са изгорели и всичките спестявания на Блага и Иван Сунгарски

Акция по събиране на средства и помощи за семейството, чиято къща и ферма изгоряха при мълния, започва в кюстендилското село Слокощица.

Трагедията в петък привечер, когато мълния подпали къщата и фермата с над 100 животни, повечето от които изгоряха, над кюстендилското с. Слокощица предизвика съпричастността на местните хора. Къщата на семейството Блага и Иван Сунгарски изгоря напълно. В пожара загинаха над 60 кози и ярета, над 30 пуйки и кокошки, петте кучета пазачи, дори и котките им. И всичките им спестявания от десетилетния им денонощен труд. Семейството е съсипано. Дори и дрехите им изгорели, докато се опитвали да гасят къщата и оборите и да спасяват животните.

Блага и Иван гледат животни над 30 години. Ползвали и субсидии по европрограмите. Но се отказали заради неприемливи условия. Сега гледат около 120 кози в балкана. Там имат и къща.

Всичко в петък привечер се развило пред очите им. Били на гости при роднини. След мълнията имали лошо предчувствие. И на петата минута се качили във фермата. Бързо пристигнали и три екипа на пожарната. Но нищо не могло да се направи.  Оказва се, че не може да с кандидатства по фонда за бедствия и аварии, защото пострадалите фермери имат друга къща, законно построена, пояснява експертът по управление при кризи към общината Ивайло Чалъков.

„Никой не е застрахован от такива природни бедствия, непрекъснато стават. Затова е добре животните да се застраховат“, категоричен е инженер-агрономът Николай Джовев, дългогодишен специалист в РИОСВ – Кюстендил, който сега гледа над 300 овце в граничното с. Горановци, пише БНР.