Събор на билките и здравето събира за Еньовден над 300 души в Осоговската планина

„Еньовден в Осоговската планина“ се превръща в страхотен празник.
  • Конкурс за най-красива еньовска китка, билков венец, изложба на баници, зелници и погачи, много хора и игри на първия летен празник

 

За поредна година НЧ „Асклепион“-Кюстендил организира атрактивния Събор на билките и здравето „Еньовден в Осоговската планина“. Към него по традиция се присъединяват деца от Обединен детски комплекс и членове на училищните клубове „Млади възрожденци“.

“В началото събитието ставаше на поляните край хижа „Иглика“, но от миналата година като частна собственост те вече са оградени с тел и са недостъпни. Затова вече съборът на Еньовден събира любителите на планината и на билките на Студен кладенец, където пълно съдействие те да се чувстват добре оказва Росен Димитров от хижа „Осогово“”, сподели Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

Вече над 300 души са се записали за участие в събора, който е на 24 юни, понеделник, като организаторите са осигурили транспорт за всички. Това е и първият летен месец, въпреки че според народните вярвания на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“.

“Ще има много музика, изложба на баници, зелници и погачи, конкурс за най-красива еньовска китка, а децата ще направят билков венец, през който всички ще минат за здраве. Ще бъде проведен и традиционният карнавал, за който организаторите ще предоставят карнавални костюми на всички, желаещи да излязат от всекидневните си роли и да се забавляват по един по-различен начин. Събитието е много атрактивно и към него вече се присъединяват гости от различни краища на страната. Основната организация на събора е дело на читалищния клуб „Вяра, Надежда и Любов“. В празника винаги активно се включват и клубовете на инвалида в Кюстендил и Слокощица, туристи, членове на пенсионерските клубове, ученици и представители на различни неправителствени организации”, допълни още Виолета Атанасова.