Събраха 4000 лв. в благотворителна кампания за бездомните животни в Банско

Неформалната организация Bansko street dogs, формирана в най-голямата социална мрежа, проведе аукцион и дарителска кампания за набиране на средства. В наддаването за поставена в рамка художествена фотография на Пирин се включи и кметът на община Банско Иван Кадев, който участва в търга като частно лице. Зам.-кметът Стойчо Баненски пък беше сред дарителите, като даде за продан кучешки аксесоари.

Общата сума от събраните средства бе 3742 лв., а дарител от чужбина, наблюдавал събитието онлайн, ги закръгли на 4000 лв. Със събраните средства организаторите най-напред ще платят натрупаната сметка за ветеринарни услуги за бездомните животни.

Bansko street dogs съществува от 3 години с мисията да се грижи за уличните кучета на Банско. „Усилията ни са насочени към събиране на средства. Първата ни цел е да кастрираме, за да предотвратим раждането на повече кученца, и след това да намерим дом на възможно най-голям брой от тях. Основните разходи са ветеринарни услуги по обезпаразитявне, лечение и кастриране на бездомните кучета. Храненето им е благодарение на ежедневните доброволни грижи на много хора и затова нито едно от тези кучета по улиците на Банско не е мършаво или пък агресивно от глад”, споделят активисти.

По-голяма част от доброволците в организацията са чужденци, живеещи продължително или постоянно в Банско. Много от бездомните кучета са осиновени от тях, а голям брой заминават за чужбина, най-вече във Великобритания. С паспорти и пълен набор от документи след кастриране, чипиране, обезпаразитяване и ваксиниране те биват изпращани в западните страни за осиновяване. Запознати поясняват, че това е търсен вариант за сдобиване с домашен любимец, който не натоварва семейния бюджет с разходи за закупуване на куче и плащане на данъци.