Съветниците от Дупница искат експертна информация за ВиК сектора

Бъдещето на ВиК сектора в Дупница беше обсъдено по време на работна среща в кметството. Тя беше инициирана от председателя на местния парламент Костадин Костадинов и на нея присъстваха кметът инж. Методи Чимев и 13 от общо 33-мата общински съветници.
На срещата беше обсъдено водоснабдяването в община Дупница и бъдещето на местното ВиК.
Както вече писахме, в края на юни ще се проведе заседание на Областната ВиК асоциация, на която ще стане ясно дали „Кюстендилска вода“ ще започне да действа на територията на община Дупница. Това най-вероятно ще доведе и до увеличение на цената на водата в региона.


„Целта на срещата беше съветниците да се запознаят с перспективите и проблемите пред ВиК сектора. Както знаете, на сесията на ОбС-Дупница в края на месеца предстои да се вземе решение как да гласува кметът на срещата на 29 юни, свързана с присъединяването на община Дупница към Областната ВиК асоциация. Тъй като има доста неясноти и допълнителни въпроси, се взе решение да има нова среща. Тя ще се проведе другата седмица, като на нея ще бъдат поканени експерти от министерството, „Кюстендилска вода“ и др. Това ще помогне на общинските съветници да направят информиран избор. Необходима ни е повече експертна информация относно това какви са ползите и какви са негативите от присъединяването на община Дупница към Областната ВиК асоциация“, каза пред „Вяра“ председателят на ОбС-Дупница Костадин Костадинов.
Той завърши, че все още не е фиксиран конкретен ден за новата среща, тъй като се чака отговорът на поканените експерти.

Междувременно жители на Самораново поискаха оставката на управителя на ВиК Илия Илиев. Те организират пореден протест на 12 юни пред сградата на общинска администрация. Жителите на дупнишкото село бяха формулирали 5 искания към кмета на община Дупница Методи Чимев и управителя на ВиК, свързани с водоснабдяването на Самораново.

Димитър ИКОНОМОВ