Съветниците решиха – онкоболницата в Благоевград ще тегли кредит

Ръководството на онкоболницата в Благоевград получи съгласието на общинските съветници за теглене на нисколихвен кредит за покриване на натрупани задължения. Допустимите параметри на кредита са до около 1,4 млн. лева, с които ще се покрият част от натрупаните близо 3,5 млн. лева задължения. Предложението до Общински съвет – Благоевград (ОбС – Благоевград) е внесено от кмета на общината Илко Стоянов, във връзка с предложение на управителя на лечебното заведение д-р Теодор Велчев.

На днешната редовна сесия на ОбС д-р Велчев представи данни за Специализирана болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) „Св. Мина“, според които в началото на година болницата е имала натрупани дългове в размер на около 3,450 млн. лева. Към края на юли месец задълженията са около 3,1 млн. лева, като около 400 хил. лева са погасените стари задължения от началото на годината, отбеляза д-р Велчев.

Повече от половината от дълговете на болницата са към фармакологични компании – над 1,9 млн. лева. Дължимите лихви за година са около 50 хил. лева, което е причината за внесеното предложение за започване на преговори от ръководството на онкоболницата с банки за сключване на договор за нисколихвен кредит, който да даде възможност лечебното заведение да погаси част от натрупаните през изминалите няколко години дългове.

Общинските съветници подкрепиха идеята, а в свое изказване д-р Владимир Пандев (от групата на БСП за България) посочи, че лечебното заведение е важно не само за града и областта, но и за съседните области. Д-р Пандев каза, че кредит в размер на около 1,4 млн. лева няма да реши проблемите на болницата, но „ще даде глътка въздух и време да преподредят приоритетите и да стабилизират дружеството“.

Д-р Велчев, който пое ръководството на СБАЛО „Свети Мина“ в края на 2021 г., обяви пред общинските съветници кратка ретроспекция за свършеното през изминалите месеци. Той посочи, че от началото на годината е ремонтиран течащият покрив на струващия около 1,5 млн. лева скенер, изградена е кислородна инсталация, ремонтирано е фоайето и стълбището, а със средства от дарителска кампания от декември м.г. е подменено част от осветлението в лечебното заведение. Привлечени са и нови специалисти по хирургия, гастроентерология, патология и кардиология.

„Успяхме да защитим болницата да стане база на млади специалисти лекари в следните направления: хирургия, медицинска онкология, лъчетерапия, клинична лаборатория, рентгенология, както и да стане база за обучение на медицински сестри.“, каза още д-р Велчев.

Управителят на СБАЛО „Св. Мина“ посочи, че са разплатени ваучерите за храна на работещите в лечебното заведение, които не са били разплащани от февруари 2021г. Осигурено е увеличение на заплатите, което по думите на д-р Велчев не е голямо, но ръководството ще работи в тази посока. Той отчете и натовареността на болницата, в която от началото на годината са извършени близо осем хиляди прегледа на пациенти, а хоспитализациите са повече от три хиляди.

След направения отчет на дейността и работата на новото ръководство от страна на управителя на онкоболницата, общинските съветници приеха единодушно предложението за теглене на нисколихвен кредит, с който да бъдат погасени част от старите задължения.

Нов общински съветник положи клетва по време на днешното редовно заседание на Общински съвет Благоевград. Това е Николай Георгиев Бачев от листата на БСП за България. Той влиза в Общински съвет Благоевград на мястото на Гергана Янчева, която подаде молба за напускане на местния парламент.
Общинската избирателна комисия със свое решение прекрати предсрочно пълномощията ѝ.
Николай Бачев доскоро бе организатор в благоевградския зоопарк. Той е футболен съдя. Семеен с едно дете.