Съгласуване на проекта с НИНКН бави ремонта на Часовниковата кула в Дупница

Съгласуване на проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) бави ремонта на
Часовниковата кула в Дупница. Очаква се подготвителните дейности за реставрацията да започнат до дни, увериха от общината.
„Заради възникнали проблеми от здравословен характер на изпълнителя на авторския надзор се наложи да бъде потърсен друг такъв. След като бе осигурен нов авторски надзор, с оглед на тази промяна, както и възникнала нужда от допълнително проектиране, тече допълнително съгласуване с НИНКН. В очакване сме на окончателно съгласуване, за да бъде открита строителна площадка. Надяваме се, че това ще стане до дни, за да се премине към етап подготовка и старт на същинските реставрационни дейности”, казаха от общинския пресцентър в отговор на въпроси на в. „Вяра”.
Припомняме, че ремонтът на Часовниковата кула се отлага от няколко години. Реставрацията ще бъде извършена с финансиране по трансграничната програма България-Северна Македония, изпълняван съвместно с община Крива паланка, на стойност около 460 000 евро.
Предвижда се механизмът на часовника, който от няколко години не работи, да бъде заменен с нов, а старият да се запази в самата кула като музеен експонат. Заложени са и дейности за привеждане на кулата и пространството около нея във вид, позволяващ тя да бъде посещавана от граждани и гости на града като туристическа атракция. Кулата ще бъде укрепена и възстановена и отвътре, като ще бъдат подменени и компрометираните участъци на циферблата.
Часовниковата кула е един от символите на Дупница. Построена е през 1782 г., намира се в центъра на града.

Юлияна КОЛЧАКОВА