Съдби! Ампутираха и левия крак на 70-год. Ангел Димитров от Благоевград, комшията Александър Димитров му купува банички

С пенсия от 120 лв. инвалидът се чуди как да помогне на болната си любима Афка 

02-01-10-a1-copy
Ангел Димитров изгуби и двата си крака.

70-годишният Ангел Димитров от Благоевград изгуби и левия си крак и остава прикован на инвалидната количка. Всеки ден мъжът стои неподвижно на стола си на моста на пазара в града, милостиви хора му оставят по някоя стотинка в картонена кутия.

02-01-10-a2-copy
Александър Димитров

 

Бай Ангел не пожела да разкаже за сполетялата го нова беда. Обясни само, че мъката му е огромна, защото неговата спътница – 63-годишната Афка Ибрахимова, е претърпяла сложна операция и е останала вкъщи на легло.

Сега за него се грижи единствено комшията му Александър Димитров, който всеки ден го извежда на главната улица и му купува баничка.

„Няма кой да се грижи вече за мене. Добре че Сашо има добро сърце и не ме оставя сам. Децата отдавна си тръгнаха по техните пътища и изобщо не мислят за мен”, жалва се бай Ангел.

„Няма как да го оставя, човек е! Всяка сутрин го взимам от леглото, качвам го в колата и го докарвам тук, добри хора му помагат”, обяснява Александър Димитров.

Пенсията на бай Ангел е едва 120 лв. и не стига за нищо, сега пък са нужни пари и за лечението на Афка. Тя е от гоцеделчевското село Брезник, но се преместила да живее при Ангел и вече 15 години са заедно. Със съпруга й се развели, има две дъщери, които били вече големи и поели пътя в живота си, синът й също бил устроен.

Запознали се в Гоце Делчев, там той ходил при роднини. Харесали се и решили да заживеят заедно. Тогава Ангел бил здрав и работел като общ работник. Дните им минавали приятно и спокойно, докато незнайно откъде се появила малка рана на пръста на десния крак на Ангел.

Първоначално докторите в частната болница направили специална операция, но се получило гангрена, при която е нарушена тежко циркулацията на крайника и се стигало до неговото загиване.

Липсата на кислород и натрупването на въглероден диоксид довели до загиване на нервите, меките тъкани и костите. Необходима била спешна ампутация. Веднага след това пък се наложило друга операция – от спукана язва. Две години по-късно ампутирали и левия му крак.

Сега дните на Ангел Димитров минават еднообразно, изгубил е надежда да може да ходи като нормален човек. Надява се единствено на материална помощ на добри хора.