Съдия Мая Гиздова прати зад решетките дупничанина Димитър К. за домашно насилие над собствената си майка

Мая Гиздова

Обвиняемият е осъждан многократно и съществува опасност да се укрие

Мярка за неотклонение ,,Задържане под стража” по отношение Димитър К., обвиняем в домашно насилие над майка си, определи Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова.

Видно от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Димитър К. е извършил деянията, за които му е било повдигнато обвинение, а именно: в периода от 29.11.2021 г. до 02.12.2021 г. в гр. Дупница, в условията на продължавано престъпление през непродължителен период от време, при една и съща фактическа обстановка и при еднородност на вината не е изпълнил Заповед за незабавна защита, издадена на 22.10.2021 г., по гражданско дело на РС – Дупница и Заповед за защита от домашно насилие от 05.11.2021 г. Касае се за престъпление, за което по закон се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до три години или „Глоба“ до 5000 лева.

Доказателствата събрани на досъдебното производство сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемият е многократно осъждан, а от показанията на свидетелката – негова майка, става ясно, че същият проявява агресия по отношение на нея, тормози я, нанасял й е побой.

При задържането му от органите на реда, мъжът се държал грубо и арогантно спрямо полицейските служители, като отправял закани към тях.

Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Димитър К. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.