Съдия Савова остави в ареста македонеца, хванат със 17 пакета марихуана на Гюешево

Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Селман Д., гражданин на Република Северна Македония.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 28.03.2021 г., в района на ГКПП – Гюешево, без надлежно разрешително, с лек автомобил „Мерцедес“ е пренесъл през границата на страната високорискови наркотични вещества – коноп / марихуана /, опакован в 17 пакета, с общо тегло 4, 757 кг.

Обвиняемият взе участие в процеса, в условията на пандемична обстановка, чрез видеоконферентна връзка със сектор „Арести“. По делото бе назначен и преводач.

Селман Д., по народност албанец, е осъждан в Северна Македония, осъждан и реабилитиран в България, се посочва в искането за вземане на най- тежката мярка за неотклонение, внесено от на зам.- административният ръководител на Окръжна прокуратура, прокурор Ивайло Илиев. Адвокатът и обвиняемият пледираха за по- лека мярка за неотклонение – „Парична гаранция“.

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на зам.- председателя на съда, съдия Росица Савова счете, че от събраните по досъдебното производство доказателства към момента, в достатъчна степен може да се направи обоснованото предположение за съпричастност към деянието на задържаното лице. При разпит, той се е признал и за виновен. Обвинението е за тежко умишлено престъпление. Съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление, предвид факта, че е осъждан и няма постоянен адрес в България.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София, в 3- дневен срок.