Съдът в Благоевград реши: Незабавна екстрадиция в САЩ за руския хакер

Благоевградският окръжен съд постанови незабавна естрадиция в САЩ на 34-годишния хакер, който преди три месеца беше арестуван в Банско. Срещу руския гражданин, издирван над 10 години от ФБР и Интерпол, има издаден обвинителен акт от съда в Калифорния.

34-годишният хакер беше арестуван при специализирна акция на отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП. Службите са имали оперативни данни, че подвизаващият се в Банско руски гражданин е посещавал Coworking-центъра в Банско, едно от най- предпочитаните места за дигиталните номади.

Хакерът е осъществявал престъпна дейност в редица държави, като е заразявал компютри, изтеглял е лични данни на хора и ги е продавал, успявал е да направи пробиви дори в добре защитени системи на специализирани държавни институции.

През 2019 г. той е обвинен от властите в щата Калифорния, а след задържането му в България Департаментът по правосъдие на САЩ е изпратил молба за неговата екстрадиция.

В понеделник тричленен състав на Окръжния съд в Благоевград допусна незабавна екстрадиция за провеждане на наказателно преследване срещу 34-годишния руски гражданин по внесен срещу него обвинителен акт.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, предаде БНР.