Съдът в Кюстендил: Затвор и глоба от 50 хил. лв. за мъж, пренесъл марихуана за 68 хил. лв.

Петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Надя Георгиева, постанови присъда: „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, при първоначален „общ“ режим на изтърпяване и „глоба“ в размер на 50 000 лв., по отношение на турския гражданин Хюсеин С. Съдът го призна за виновен за престъпление по чл. 242, ал.2, пред.1 от НК за това, че около 02,45 ч. на 20.04.2021 г. на ГКПП „Гюешево”, трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“, с управлявано от него МПС – лек автомобил „Рено“, без надлежно разрешително съгласно закона, е пренесъл през границата на страната 68 пакета, укрити в двойно дъно в багажника на автомобила и на други места в него, високорисково наркотично вещество – коноп (марихуана), с общо брутно тегло 16,998 кг, на обща стойност 67 992 лв. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Наказанието е определено при наличието на многобройни смекчаващи наказателната отговорност обстоятелства. Съдът приспада времето, през което подсъдимият е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 20.04.2021 г. до влизане на присъдата в сила.

Окръжен съд-Кюстендил признава за невиновен Хюсеин С. по първоначално повдигнатото му от прокуратурата обвинение, за престъпление по чл. 242, ал.4, пред.2 от НК. Присъдата може да се обжалва и протестира пред САС в 15-дневен срок.

Съдът потвърди взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението подлежи на обжалване пред САС в 7-дневен срок.