Съдът остави в ареста двамата полицаи, задържани за подкуп

Снимка - 24 часа

Двамата пътни полицаи от Главната дирекция „Национална полиция“, обвинени за искане на подкуп, остават за постоянно в ареста. Софийският апелативен съд потвърди решението на Благоевградския окръжен съд, с което на Ивайло Панков и Александър Истатков беше наложена най-тежката мярка за неотклонение.

Според апелативните съдии Стефан Илиев, Калинка Георгиева и Иванка Шкодрова, по делото са събрани достатъчно данни, че двамата полицаи са поискали и взели подкуп от по 500 лева от шофьор на камион, превозващ дървесина, и от шофьор на лек автомобил.

“Към момента защитната теза на полицейските служители, че са направили опит да пресекат част от злоупотреби с незаконно изсичане и продажба на дървен материал в района на Благоевград, не е подкрепена от достатъчно доказателства”, записаха в мотивите си магистратите, като уточниха, че при промяна на доказателствения материал Панков и Истатков могат отново да поискат изменение на мерките си за неотклонение.

Двамата задържани работят като пътни полицаи повече от 15 години в София. Миналата седмица те са били командировани на територията на ОДМВР Благоивград от Дирекция „Национална полиция“ с цел ефективен контрол на пътя и превенция на корупцията. Вместо това те открито поискали и получили подкуп от 500 лева от шофьор на камион, натоварен с дървесина, чиято книжка не била подновена, както и от неговия работодател – превозваческа фирма от Гоце Делчев, който обаче категорично отказал и подал жалба в полицията.

Същата сума е поискана и получена от жител на град Симитли, който също бил обвинен в нарушение, което не е извършил.

След сигналите полицията е започнала проверка, за която прокуратурата е била уведомена едва на следващия ден:

„Полицаите са се отклонили драстично от служебните си задължения и са извършили няколко деяния, които са предмет на обвинение. Разпитали сме ги, дали са обяснения. Естествено, че отричат – не са искали пари и не са приемали пари и това е акция срещу тях заради добросъвестно изпълнение на службата им“.

От проведеното до момента разследване е установено, че служебният автомобил на двамата задържани полицаи от доста време е бил с неработещи камери и Джипиес.

Защитата на полицаите изтъкнаха тяхната безупречна работа през годините, получаваните награди за залавяне на нарушители, както и тежки лични проблеми на единия от тях. След продължило над два часа заседание Окръжният съд наложи най- тежката мярка „постоянно задържане под стража“ на двамата полицаи Определението можеше да бъде обжалвано пред Апелативен съд – София на 01 декември.