Съдът отстрани от длъжност шефа на ВиК-Добрич Тодор Гикински от Сандански

Районният съд в Добрич отстрани от длъжност изпълнителния директор на ВиК-Добрич Тодор Гикински от Сандански до отпадане на необходимостта от мярката.
Делото бе образувано по искане на Районната прокуратура за отстраняване на Гикински от длъжност във връзка с водено досъдебно производство.
Шефът на ВиК е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 10 февруари т.г., в село Батово, в нарушение на Закона за водите, чрез посредственото извършителство на други лица, изградил съоръжение за използване на повърхностни води.
Според обвинението в района на помпена станция Батово-2 бил изграден земнонасипен бараж (бент) за водохващане на водата от притока на река Батовска и отвеждането й по изградения гравитачен водопровод до черпателния водоем на помпената станция. В съдебната зала адвокатът на Тодор Гикински заяви, че искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност е неоснователно. Той посочи като мотив факта, че не са налице никакви вредни последици от действията на обвиняемия. Защитникът заяви, че спрямо клиента му не е взета никаква мярка за неотклонение, което означава, че Гикински не представлява обществена опасност. Адвокатът подчерта, че е безспорно, че дори да бъде осъден, шефът на ВиК не е заплашен от нищо друго, освен от административна глоба. Адвокатът заяви още, че няма доказателства, че Тодор Гикински е привиквал свидетели и ги е карал да лъжесвидетелстват. В изявлението си обаче съдията посочи двама свидетели – работници във ВиК, разпитани и заявили пред съда, че им е бил оказан натиск.
Пред съда Гикински категорично отрече да е възпрепятствал някого да свидетелства. „Назначен съм да защитавам интересите на държавата и да доставям вода до ползвателите. От построеното в Батово съоръжение няма вредни последици. То не е действало. Целта му е била да служи за противопожарни нужди и за нужди на ВиК“, каза той. Съдът наложи мярката за процесуална принуда „отстраняване на обвиняемия от длъжност“, след като прецени, че са налице всички, предвидени в закона, предпоставки за това. Изпълнителният директор на ВиК е привлечен в качеството на обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и има достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. Пред журналисти Гикински заяви, че ще обжалва пред Окръжния съд. В случай на жалба или протест делото пред Окръжния съд е насрочено за 12 септември от 13,30 часа./ Дарик