Съдят румънец за участие в незаконно превеждане на мигранти през ГКПП Кулата

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу гражданина на Румъния Г.-К.М., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 1, т. 3 и т. 4, пр. 1, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4 от НК.

През 2019 г. група граждани от Виетнам била преведена нелегално в Гърция и настанена в гр. Атина. Целта на мигрантите била да стигнат до държава в Западна Европа.

Организаторът им се свързал с обвиняемия Г.-К.М. и двамата се уговорили той срещу заплащане да извърши превеждането на чуждите граждани през българо-гръцката и българо – румънската граница, както и транспортирането им до Румъния.

През м. юли 2020 г. обвиняемият се обадил на К.М. и му предложил срещу добро възнаграждение да извърши курс от Румъния до Гърция и обратно. По време на среща в Румъния той го склонил да преведе 6-ма граждани на Виетнам през държавните граници на Гърция, България и Румъния без разрешение на надлежните органи на властта.

За целта Г.-К.М. наел микробус, като в дъното на товарното помещение на превозното средство, зад шофьорската и пътническите седалки, изградил тайник. За да не събуди съмнение у граничните служители, обвиняемият купил няколко кашона с хранителни продукти, които сложил в товарното помещение на микробуса. Дал подробни инструкции на К.М. относно маршрута, паркирането, локацията на мигрантите и укриването им в тайника.

На 24.07.2020 г., при преминаване на ГКПП Кулата – Промахон, управляваният от К.М. микробус бил спрян за проверка. Служители на ГПУ гр. Петрич открили укритите в него виетнамски граждани.

Водачът – К.М., е бил привлечен към наказателна отговорност. Той се е признал за виновен за извършеното от него престъпно деяние. Делото срещу него е приключило с наложено наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева.

Обвиняемият Г.-К.М. е предаден на съд за това, че като подбудител и помагач умишлено е склонил К.М. срещу заплащане да преведе през държавната граница чуждестранни граждани, сред които имало и непълнолетни лица, без разрешение на надлежните органи на властта.

Предстои делото да продължи в съда.