Искат пълно затваряне на Благоевград за 3 седмици

Д-р Павлин Янкулски

Комисията за борба с COVID-19 към ОбС-Благоевград предлага пълно затваряне на общината за три седмици. В рамките на първото й заседание са взети следните решения, които с протокол ще бъдат изпратени за разглеждане на Общинския кризисен щаб, който от своя страна ще трябва да гласува и реши дали да ги приеме:

– Пълно затваряне на всички учреждения с изключение на аптеки, хранителни магазини, държавни и общински учреждения, бензиностанции и банки (срокът на затваряне е три седмици, считано от понеделник (23.11.2020 година);

– Комисията предлага и вечерен час до 20,00 часа за всички ученици до 12-и клас;

– Откриване на триажен кабинет за целия град (колаборация между болниците);

– Групата на ДПС се ангажира да достави дарение на апарат за кръвна плазма за лечение на болни от COVID-19.

Андон Тодоров

В комисията влизат общо 9 общински съветници – д-р Павлин Янкулски – председател на комисията; д-р Владимир Пандев – заместник-председател; Радослав Тасков; Мария Гошева; Христо Ковачки; Кирил Илиев; Мехмед Вакльов; Цветозар Балабанов; Георги Корчев. Ще се поканят и представители на ОбС – Симитли, тъй като живеещите в съседната община използват услугите на МБАЛ – Благоевград, а пък Бърза помощ има филиал в града.

Има също така идеи да се обособят Ковид таксита; да се наемат доброволци, които да разнасят храна по домовете на карантинирани; да се въведат онлайн консултации за болни от коронавирус; да се потърсят психолози и психиатри, които да консултират по телефона изплашени от болестта.

Председателят на ОбС-Благоевград д-р Андон Тодоров обясни, че ще предложи да се гласува решение общински жилища да се отдават под символичен наем на лица, които са медицински специалисти и са ангажирани с работа в Ковид отделения и Ковид болници на територията на община Благоевград.

 

Георги Аргиров