Със заповед на шефа на ДНСК – Перник, арх. П. Духленски „пукат” Балона за 200 бона на кмета на Радомир Пл. Алексиев

Кирил Николов-Змейо

Дясната ръка на Васил Божков-Черепа Кирил Николов-Змейо: Няма да стане, тук съм израснал, лягам пред багерите!

Зам. началникът на ДНСК – Перник, арх. Петър Духленски праща багери на ръждясалия Балон в Радомир за 200 бона, ако кметът Пламен Алексиев не го отстрани сам.

Любка Димитрова и Пламен Алексиев

Духленски е категоричен, че съоръжението е незаконно и е издал разпореждания то да бъде незабавно премахнато. „За него няма издадени строителни книжа по надлежния законов ред.

Нареждам в срок от 15 работни дни от получаването на писмото в общинска администрация да бъде уведомен и изпълнителният директор на ФК „Струмска слава 1927” Кирил Николов и мобилното спортно съоръжение да бъде премахнато”, пише в разпореждането на ДНСК.

„Какво разпореждане, какви 5 лв., какво бутане? На този стадион съм израснал, повече от 20 години се занимавам с футбол.

Васил Божков – Черепа

До този момент тук не беше направено нищо и сега някой иска да блъсне това прекрасно спортно съоръжение. Няма да стане! Пред багерите ще лягам, всичко си е законно. Тук тренират над 80 деца, при това безплатно, никакво бутане!”, категоричен беше Николов. Той показа стадиона на „Струмска слава” с гордост, показа и спортното съоръжение и добави:

„За цялата поддръжка се грижат наши спонсори и най-вече бизнесменът Васил Божков, благодарение на него заплатите на футболистите са изплатени, отборът няма и стотинка дългове. Само ние от цяла Югозападна България и Благоевград сме в „Б” група. Имаме всички основания да си пазим техническата база, даже заслужаваме нещо по-добро. Не стига, че старата спортна зала до стадиона е напълно разкостена, а сега и това, което го вдигнахме, трябва да се разруши. Казвам ви, всичко е законно и ще го докажем в съда. Снимайте колко се поддържа всичко и колко труд полагаме. Тревата да е окосена и да е чисто и приветливо място”, отсече Николов.

Както писахме, след серия публикации на вестник „Вяра” през 2017 г. прокурорът от Окръжна прокуратура-Перник Галина Антова се зае с казуса със стадиона за 200 000 лв., забъркан от кмета на община Радомир Пламен Алексиев и екипа му.

Според обвинението Пламен Алексиев и екипът му са пуснали столичната фирма „Пат къмпъна” ООД да сглобява мобилно спортно съоръжение втора употреба на стадиона в Радомир преди провеждането на търга, като на фирмата са платени 195 214, 80 лв.

Сигналът за престъплението беше подаден от Петър Николов от Радомир, който беше направил серия от снимки на окаяното състояние на спортното съоръжение, за което са броени близо 200 000 лв. По случая има много свидетели и огромен доказателствен материал, събран от радомирския адвокат Благойка Божкова. Досъдебното производство прокурор Антова е възложила на следователи от Окръжна следствена служба- Перник.

Кметът Алексиев и зам.-кметицата Любка Димитрова вече са подсъдими по обвинение за отклоняване на бюджетни средства в особено големи размери, които са отишли не по предназначение. На 10 декември 2015 година в качеството си на кмет на Радомир Алексиев се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на чл.51, ал.1, чл.52, чл.55, ал.1 и чл.94, ал.4 от Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Средствата обаче не отиват по предназначение, а за ремонт на общински улици в Радомир. Според прокуратурата вследствие на това престъпление са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на пътя от Радомир до хижа “Орлите” и пътя от Радомир до село Друган (подстанция “Червена могила”). По този начин се е създала и нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите й системи. Заместникът на Алексиев – Любка Димитрова, е обвинена за това, че в качеството си на зам.-кмет на общината тя е съставила официален документ с невярно съдържание. Документът – протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи. В протокола били удостоверени неверни обстоятелства, а именно – че са извършени строителни и монтажни дейности за ремонт на пътя от Радомир до Друган, възлизащи на стойност 20 900 лева. Реалната стойност на извършените дейности на същия път възлизала на сумата от 1064.89 лева.

На старта на делото в спецсъда кметът Алексиев не се яви в залата, той представи четири болнични. Отсъствие записа и Любка Димитрова, която е извинила отсъствието, като е предоставила документ, че е в командировка в чужбина. Съдията е приел документите, но е заявил, че на 28 юни ще даде ход на делото, независимо дали Алексиев и Димитрова ще бъдат в залата. Двамата управници са пред угрозата от наказание от 5 години лишаване от свобода, ако бъдат признати за виновни.