Със 160 000 лв. превръщат здравна служба в културен дом в Доспей

Община Самоков чрез МИГ – Самоков спечели финансиране, ремонт и реконструкция на културен дом и библиотека в с. Доспей. Проектът е на стойност 160 хил. лв. и чрез него на мястото на здравната служба ще бъде създаден културен дом.

Днес кметът Владимир Георгиев и изпълнителният директор на Местната инициативна група Катя Симеонова бяха на посещение в селото, за да видят моментното състояние на сградата и прилежащия й терен и да обсъдят функционалността й. С тях бяха кметът на селото Николай Гешев и секретарят на читалището Елена Ковачка. Тя сподели, че тази сграда е много необходима за дейността на читалището, защото ще даде възможност за обособяване на библиотека и репетиционна зала. В момента книжният фонд е на склад и реално в селото няма библиотечна дейност. От друга страна, обособяването на библиотека ще даде възможност читалището да кандидатства по програма „Глобални библиотеки”.

Предвижда се и обособяването на репетиционна зала, в която ще могат да репетират над 50-те самодейци, които към момента ползват салона на читалището в Доспей. „Салонът е прекалено голям и много трудно се отоплява, което се отразява негативно върху условията за развиване на дейността ни”, коментира Ковачка. Реализацията на проекта предвижда ремонт и реконструкция на съществуващата сграда на бившата здравна служба чрез поставяне на външна топлоизолация, подмяна ел. инсталация, подмяна на ВиК инсталация, изграждане на нова инсталация за отопление, подмяна на подови настилки, осигуряване на достъпна среда. Ще бъде ремонтирана и оградата, а на обособеното дворно място ще се направи вертикална планировка, с алеи и кътове за сядане. Преди година със средства от общинския бюджет бе основно ремонтиран покривът, за да се запази сградата. Чрез проекта се цели разширяване на културната инфраструктура в с. Доспей, Предоставя се възможност да се създадат и развият нови и нетрадиционни форми на културни изяви с цел запазване характерната идентичност на фолклор, бит и традиции.

Освен сградата на здравната служба кметът Гешев сподели, че обмисля разработване на проект, с който да кандидатства за финансиране на благоустройствени дейности в селото пред ПУДООС през 2021 г.