С благословията на ОбС: Пасторът Иван Айдаров и синовете му Румен и Кирил строят 2 къщи и магазин в Гърмен

 

18-06-02

Пасторът от ромския квартал „Кремиковци“ в Гърмен Иван Айдаров и синовете му Румен и Кирил ще строят 2 къщи и магазин в м. Пъдарката, след като съветниците разрешиха изработването на ПУП-овете.

Те дадоха своето съгласие за строителството на двете жилищни сгради и магазина, с което уважиха подадените по законовия ред заявления от пастора Иван Айдаров и синовете му Румен и  Кирил. Техните  къщи  бяха съборени като незаконни по време на акцията „Багер“ на 8 септември 2015 г., въпреки че за имота си  Иван Айдаров имаше удостоверение за търпимост, издадено от общината, и документ, според който е закупил земята за 1300 лева.

Подадените молби за изработване на ПУП-ове за строителството  на двете ромски семейства бяха подадени в Общинската администрация на Гърмен на основание чл. 21, ал. 1 от ЗМСМА и чл. 124а, ал. 1 от Закона за устройство на територията. В местността Пъдарката край гърменското село Марчево има обявени за продан 92 парцела, съветници и местни хора питат защо, след като искат  да изгонят циганите с незаконните им постройки, християните от Гърмен, протестиращите от  сдружението „За бъдещето на община  Гърмен” не ги изкупят и да решат проблема с циганското гето, срещу което протестират от  две години.

Припомняме, че на 8 септември 2015 г. при акция “Багер” в ромския квартал “Кремиковци”, по време на която бяха съборени над 10 незаконни къщи, бяха разрушени и масивните жилищни сгради на евангелския пастор на гетото и на брат му Асен Айдаров.