С бляскава церемония откриха първия “Фестивал на картината” в Самоков

Първото издание на „Фестивал на картината“ събра на едно място творци в обща изложба в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков.

Експозицията бе прекрасно съчетание от платна на местни и гостуващи художници. Идеолог и основен организатор на събитието е художникът Танер Мерт. От осем години той живее и твори в Самоков. Има няколко самостоятелни изложби. Наскоро Мерт показа платната си в Сливен. Виждайки как в различни градове се организират общи изложби се замисля как в Самоков – град с традиции в изобразителното изкуство, не е осъществена нито една обща изложба на съвременните самоковски художници. Община Самоков е доказала, че винаги е готова да подкрепи прекрасните инициативи, Танер бе поздравен от кмета на общината Владимир Георгиев, който му връчи и почетен плакет за смелото начинание и прекрасната реализация. Изложбата бе открита под звуците на прекрасното изпълнение на пианистката Диляна Христова.

Повечето автори правят самостоятелни изложби, но те събират определена аудитория. Идеята на този формат е да се покаже една богата селекция от платна на художници с индивидуален и различен стил и техники. Амбициозното начинание е с тенденцията да стане традиционно за нашия град и да се провежда два пъти годишно – пролет и есен.

С първото пролетно издание организаторът иска да внесе цвят, вдъхновение и красота. Участие в него взеха Красимира Дренска, Иван Петров, Танер Мерт, Ани Белемезова, Милена Попова, Мариян Гюров, Атанаска Сели, Кирил Симчев, Христина Лобутова, Иван Шуманов и Володя Казаков. Гостуващи художници – Петра Добревска, Лили Сотирова, Меглена Божанова, Кристина Ляхтова, Ирина Иванова, Симона Босилкова.

Кметът Владимир Георгиев поздрави всички участници и им връчи грамоти. „Фестивал на картината“ се провежда с подкрепата на Община Самоков и Историческия музей.

Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки делничен ден до 22 май.