С венци и цвитя почетоха 81-та годишнина от бомбардировките над Кюстендил

 

81 години от бомбардировките над Кюстендил бяха отбелязани на гробищния парк в града.
Венци и цветя поднесоха зам.-областният управител Любомир Терзийски, секретарят на администрацията Гергана Михайлова,зам. кметовете Росица Плачкова и Светослав Василиев, председателят на Общински съвет Иван Андонов, общински съветници , представители на партии и граждани.
Бомбардировката на Кюстендил е въздушно нападение над Кюстендил на 6 април 1941 г. от югославските ВВС по време на Втората световна война.
На 6 април 1941 г. Германия започва война едновременно срещу Гърция и Югославия, с подкрепата на Италия и Унгария. Макар България да не участва пряко във военните действия, нахлуването на германските войски е извършено основно през българска територия.
Независимо че в Кюстендил няма важни военни обекти, градът е на стратегическо шосе и железопътна линия, и в него са дислоцирани германски военни части. На 6 април 1941 г. в 8.35 ч. над Кюстендил се появяват вражески бомбардировачи.
Броят на загиналите в Кюстендил е спорен, между 53 и 80 са жертвите ,посочи историкът Ангел Джонев.
„На 6 април 24 самолета на Югославските ВВС , които се движат в небето над Кюстендил хвърлят няколко бомби. Основната част от жертвите са по главната улица „Александровска”.Там загиват цели семейства. Най- много жертви дава семейство Гогови – 4 души. Бомби са хвърлен и в района на ж.п. гарата и фабриката на “Симоне”. Ранените при бомбардировките са закарани в Кюстендилската болница. Пристига специален санитарен влак, който кара тежките случаи в София”, обясни историкът.
Сред жителите на града настъпва паника, част от населението напуска града. Малкият лекарски екип в градската болница прави героични усилия за спасяването на ранените. В 10,30 ч същия ден още 2 югославски самолета се появяват над близкото с. Гюешево. Те пускат 2 бомби, които не нанасят поражения.
При бомбардировката не излита нито един български или германски изтребител. Противовъздушната артилерия не е в състояние да окаже сериозно противодействие и бомбардировачите отлитат невредими. Жертвите са погребани в кюстендилското гробище, където има паметник на загиналите при бомбардировките.