С висока температура и кашлица кюстендилци изпълниха поликлиниката, за седмица отчетоха бум на грипа в областта

Снимка: Архив
  • Д-р Гогова: След Нова година през кабинета минаха повече хора отколкото за месец, най-податливи са децата и възрастните

 

Още в първите дни на новата година в кюстендилската поликлиника и най-вече пред кабинетите на педиатрите има струпване на хора заради повишаването на острите респираторни заболявания. За настоящата зима това е най-голямата вълна на грипа в Кюстендилско, споделиха личните лекари, които доуточниха, че само за седмица през кабинетите им са минали повече хора отколкото за месец.

“От рано сутрин коридорите буквално са препълнени от хора, които чакат да бъдат прегледани. Грипът, който се изразява в повишена температура, която достига до 38-39 градуса, кашлица, зачервено гърло и отпадналост, поразява най-много децата и възрастните хора. В първите 3 дни съветваме пациентите да взимат противогрипни лекарства и ако няма видимо подобрение, едва тогава включваме в лечението и антибиотици. Важно е обаче да не предприемат самолечение, защото вирусът може да прерасне в бронхит или пневмония“, коментира д-р Гогева, пред чийто кабинет днес картината не бе по-различна от предишните дни.

Към момента официална данни от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил няма, въпреки повишаването на болните и наблюдаващото отсъствие на деца от училищата и детските градини.

Доста семейства, в които има възрастни хора, лекуват с бабините рецепти. От стари времена се знае, че чесънът е най-доброто лекарство против грип. Други прибягват към налагане със суров картоф за сваляне на температурата, както и топли бани с морска сол. Все пак специалистите съветват, въпреки че тези стари методи са ефикасни, да потърсят и лекарска помощ.