С водосвет и кръшни хора откриха новия площад в Самораново

Община Дупница вложи 50 000 лв. в обновяването, подменена е настилката, има пейки, декоративна чешма, изградени са и стълбищни подходи

С водосвет и благословията на отец Благой бе открит нов площад в дупнишкото село Самораново. Десетки жители се стекоха от всички посоки, за да присъстват на освещаването на новата придобивка. Малки дечица с пъстри носии огласиха с песни и танци добре подреденото ново пространство. Певческата група на местното читалище се постара да превърне в истински празник събитието. „Сбъдваме една наша мечта”, каза развълнуван кметът на селото Райко Цветков.

Облечен в народна носия, с пешкир на пояс и детенце на ръце, кметът оглеждаше до последно детайлите и се стараеше всички гости на празника да бъдат доволни. „На 15 септември обикновено откриваме новата учебна година. Щастлив съм, че имаме още един хубав повод да се съберем. Както каза кметът на селото Райко Цветков, сбъдваме една мечта на жителите на селото. Убеден съм, че ни предстоят още много хубави поводи, които ще ни събират на този площад и това да е само началото.“, обърна се към присъстващите кметът на община Дупница, инж. Методи Чимев. Гости на събитието бяха зам.-кметът Крум Милев, кандидатите за народни представители Христо Терзийски, Даниел Александров, Радослава Чеканска, Мишел Виячева и Елка Лукарска.


Десетки млади хора извиха кръшни хора, а по-възрастните се радваха на оживлението в родното си село. „Радвам се, как да не се радвам. Хубаво е да има нови неща. Млади и стари да се съберат да си приказват, а децата да тичат около нас. Какво по-мило от това за човек като мен, дето цял живот е в Самораново”, сподели възрастна жена от селото, приседнала на една от новите пейки.
В обновяването на площада Община Дупница инвестира 50 000 лева. Подменена е настилката, аранжирано е околното пространство. Има нови пейки, декоративна чешма, кошчета за отпадъци и осветителни тела. Изградени са и стълбищни подходи. Текат довършителни дейности, свързани с подмяната на водопровода на трите улици- „Скакавица”, „ Г.Димитров” и „Рила”. Средствата са в размер на 336 000 лв., осигурени със заем от Община Дупница.