С водосвет и курбан откриха ловния сезон в Дяково

Момент от празника за началото на сезона

Ловците в дупнишкото село Дяково спазиха традицията и в събота дадоха старт на ловния сезон с водосвет и курбан за здраве. „Обичайно открихме лова на прелетен дивеч с курбан и водосвет, който бе отслужен от архиерейския наместник Георги Паликарски. Курбанът беше постен – чорба от боб, тъй като откриването бе на 14 август, в рамките на богородичните пости.

Марио Бачев

В ловната хижа се събрахме около 60 души. След това около 25 човека излязоха на лов. Всички имахме отстреляни по 12-15 пъдпъдъка. Отстрелян бе и по някой и друг гривяк”, каза председателят на дружинката Божидар Данаилов. Той посочи и част от ловците с по-добра слука – Марио Бачев, Димитър Искренов, Ангел Ангелов, Светозар Узунов, Димитър Джокин.

Божидар Данаилов с неговия 5-годишен син Георги и отстреляните в събота пъдпъдъци

Заради големите жеги и сушата това лято пернатите, обект на лов, са по-малко спрямо миналата година, казват ловците. „В района на язовир „Дяково” се намират пъдпъдъци, но по-слабо отколкото миналата година. Заради жегата кучетата не работят така, както трябва. Освен това и част от пъдпъдъците са се изтеглили вече”, коментира Божидар Данаилов.

В ловната дружина в Дяково, която е част от ЛРД-Дупница, членуват 93-ма души. За последните два сезона те бяха на челно място по отстрел на диви свине.

Юлияна КОЛЧАКОВА