С домашен зелник посрещнаха посланичката на Франция в Ковачевци

Посланикът на Франция посети Ковачевци. Нейно Превъзходителство Флоранс Робин прие поканата на кмета Васил Станимиров да се запознае на място с природното, културно и историческо наследство на най-малката община в Пернишко.

По време на визитата бяха обсъдени планът за интегрирано развитие на Ковачевци, както и демографските проблеми в района. В разговорите се постави акцент на направените инвестиции през последните години в общината като модерния спортен комплекс „Димитровец”, който в момента е домакин на много тренировъчни лагери. Дискутирани бяха и възможностите за бъдещо сътрудничество в областта на туризма, културата и спорта.

В родното място на Георги Димитров г-жа Робин посети музейната сбирка за живота и делото на бившия министър-председател и лидер на Коминтерна, съхранявана в Културния дом, а след това изгледа филм за сурвакарските традиции в Етнографския център.

В единствения по рода си атракцион „Хлебна къща” в село Лобош френската посланичка остана очарована от децата, които замесиха тесто, за да покажат, че “от хляба по-голям няма”. Там тя бе посрещната с домашно приготвен зелник.

След официалния обяд с ръководството на общината Флоранс Робин посети скалния параклис „Св. Йоан Летни”, намиращ се на брега на язовир „Пчелина”. В програмата й бяха включени също излети до Гигинския и Земенския манастир.

Гостенката остана силно впечатлена от множеството артефакти и богатата история на населеното място. Г-жа Робин бе категорична, че в нейно лице Ковачевци има истински приятел. На заминаване тя получи много подаръци, сред които и картина на Дом-паметника “Георги Димитров”.