С жива верига 30 земеделци от Белчин бранят хиляди дка картофи, Б. Вукова: Кръв ще се лее, няма да се дадем 

Тежка техника се строи пред нивите на хората, ще разоре всичко, за да ремонтира газопровод, работниците: Имаме разрешителни от общината

С протест и жива верига над 30 картофопроизводители от самоковското село Белчин спасяват хиляди декари с насаждения от картофи.

„Готова съм да легна пред багера, ще ме последват всички земеделски производители. Вчера внезапно на нивите ни бяха дислоцирани тежки машини. Един от багеристите обясни, че утре в 11 часа ще нахлуят в имотите ни, за да осъществяват ремонт на газопровод. Багеристът и спътниците му заявиха още, че са пратени от община Самоков. Уточниха, че имали заповед за изкореняване на картофите, за да се осъществи рехабилитацията на газопровод. Нямаме против ремонта на газопровода, но сме против той да се осъществява, когато реколтата ни е разгара си. Освен всичко тези хиляди декари картофи са частна собственост, те са наши. Заставят ни да спим през нощта тук на нивите, за да не допуснем багерите да започнат да разкопават насажденията ни”, каза Бойка Вукова. Тя заяви, че с телата си срещу тежките машини ще застанат още земеделските производители от селото. В бойна готовност са Динко Вуков, Георги Иванов, Делян Каймаканов, Цветан Каймаканов, Илияна Иванова.

„Разтревожени сме, защото работниците твърдят, че имат заповеди и разрешителните от всички институции, за да започнат унищожаването на картофите ни. Това е нашият хляб, това е животът ни. Те обаче не представиха никакви документи. Как е възможно това да започне, без да ни предупредят. Ремонтните дейности на този газопровод би трябвало да се извършат през мъртвия сезон от октомври до март. Има достатъчно време. Те ме убеждават, че община Самоков щяла да поеме всички щети. Това е невиждан вандализъм. Не са ни канили даже и на една среща по темата. Ако това се случи, умираме прави. Това е прехраната ни”, категорична беше Вукова.

Кметът на община Самоков Вл. Георгиев беше потърсен за коментар, но не си вдигна телефона. Хората са пуснали жалби в полицията и прокуратурата, за да защитят труда и реколтата си. Те не знаят чий е газопроводът и защо работниците и техниката са изпратени така внезапно.

“Добре че бях на нивата и ги видях. Иначе досега може от труда ни да няма и следа. Няма да се спрем и нашето недоволство може да прерасне и в нещо много по-страшно. Затова настояваме шефът на полицията в Самоков Васил Попов да се самосезира от публикацията и утре сутринта да изпрати екипи на място. Кръв ще се лее, но нивите няма да си дадем”, обяви Вукова.