С коледен базар деца събират пари за новия храм на Благоевград

Митрополит Серафим откри благотворителното събитие с 18-годишна история в СУ „Арсени Костенцев“

За осемнадесета поредна година Средно училище „АрсениКостенцев“ в Благоевград събира средства на благотворителен базар. Базарът бе открит от негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

„Благословена да е ръката, която дарява!”. Това e мотото на благотворителното събитие. Традиция в училището е в навечерието на Коледа да се открива изложба-базар, като предметите се изработват от учениците, под ръководството на техните учители.

Митрополит Серафим похвали усърдието на ученици и учители в изработката на коледните украси и декорации. Той посочи, че интересът на децата се развива и се вижда голямото старание и любов, с която изработват предметите.Владиката сподели лични наблюдения от години, че именно деца, които са участвали като ученици в различни форми на благотворителност, сега са основни двигатели на тези инициативи.Той пожела на учениците да изпълват с добрина душите си, да получат много любов в семействата си, както и да даряват любов, чрез добрите си дела.

Събраните от базара средства всяка година се даряват на нуждаещи се семейства на възпитаници на училището, каза директорът на учебното заведение Сергей Биров. Тази година част от средствата ще бъдат заделени и за друга цел – ще  бъдат дарени за новия храм в Благоевград, който предстои да се изгради край пазара в центъра на града.

Изложбената зала, събрала предметите, плод на детското творчество ще бъде отворена до 22 декември. В тези дни, родители, приятели и гости на училището могат да закупят сувенир и да дарят символична сума за благотворителната инициатива.

Откриването на коледната изложба-базар бе съпроводено от музикална програма. Сред най-аплодираните бяха малките балерини Ивелина Стамболиева и Елизабет Чанева от Балетна школа „КРОАЗЕ”с ръководител Красимира Митова.