С лития, молебен и тържествена вечерня бяха посрещнати мощите на св. Мина в Кюстендил

Кюстендил посрещна частица от мощите на дивния великомъченик св. Мина. С благословението на патриарх Неофит светите мощи бяха донесени за вечни времена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков като дар от Доростолска епархия с помощта на ставрофорен иконом Добри Иванов. За да ги посрещне, от градския храм “Успение Богородично” към централния площад се отправи тържествена лития с благоукрасена икона на св. Мина, дар от Татяна Попова. Литията бе предвождана от Белоградчишкия епископ Поликарп, заедно с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, духовници от околията, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и множество местни християни. Между тях бяха и кметът Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, областният управител на града инж. Александър Пандурски и други официални гости.

Под звуците на духова музика иконата и светите мощи бяха посрещнати на централния площад, където двамата епископи и духовенството отслужиха тържествен молебен.

След молебена епископ Поликарп отправи благодарствено слово от името на патриарх Неофит към Доростолския митрополит Яков и поздрави духовенството, ръководството на града и събралото се множество християни за духовните придобивки, като им пожела: “По молитвите на св. Мина Бог да им дава сили, бодрост и твърдост, за да се трудят за благото на този град, на верния народ, да оставят трайна диря и отпечатък от своята служба за идните поколения и за вечни времена”.

Впоследствие литията се отправи по главната улица към храма “Св. Димитър” – там бе осветена иконата на св. Мина и бе отслужена тържествена вечерня, предстоявана от митрополит Яков в съслужение с архимадрит Исаак, иконом Светослав Григоров, иконом Даниел Ханджийски, свещеник Тодор Точев, свещеник Виктор Мачай, свещеник Симеон Иванов от българската епархия в Канада, свещеник Иларион Стоянчов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие на службата взеха Поликарп, монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир “Св. ап. и ев. Лука”, както и духовници от околията. За църковните песнопения се погрижиха иконом Генади Генадиев, протойерей Костадин Тренев, Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и Грисен Чакъри. По време на вечернята бе извършен и чинът на петохлебието за здраве и благословение на събралите се християни, които цяла вечер се стичаха да се поклонят на иконата и на светите мощи.

В края на службата митрополит Яков се обърна към всички с тържествено слово, в което пожела здраве, твърда вяра, чисто сърце, изпълнено с любов.