С минута мълчание в памет на убития Валери Дъбов започна общинската сесия в Кюстендил

Кметът Петър Паунов
  • Кметът Петър Паунов: Благодаря на прокуратурата и МВР за прекрасно свършената работа и на тези, които не се изказаха, преди да излезе цялата истина за трагичния инцидент. С края на съдебното производство ще се разбере, че мълчанието е злато

 

С минута мълчание в началото на редовната сесия съветниците в Кюстендил почетоха паметта на убития на 17 февруари Валери Дъбов. Последваха няколко питания от страна на съветниците, както и предложения най-вече със сигурността на гражданите и мерки, които да предотвратят втори такъв тежък инцидент.

Минута мълчание в памет на убития Валери

По отношение на затягане мерките за безопасност на гражданите и тяхното спокойствие както по улиците, така и по заведенията се изказа общинският съветник Атанас Гергинов. Пред Общинския съвет той представи трите предложения на БСП. Сред тях е увеличаване на обхвата на видеонаблюдението в кв. “Изток”, поставянето на паник бутони в заведенията с денонощен режим на работа, които да бъдат свързани с МВР, както и за контролиране на незаконното строителство в земеделските земи извън квартала.

“При забелязване на такова строителство трябва да се реагира незабавно, а не да се бутат построени къщи и хората да остават на улицата”, каза Гергинов. В същата посока бе изказването и на Огнян Атанасов.

“Видеонаблюдението в ромския квартал “Изток” се осъществява с 10 камери към настоящия момент. В останалата част от града те са 180. Фиксирани са още 20 точки в кв. “Изток”, където предстои поставянето на техника за видеонаблюдение”, каза в отговор пред Общинския съвет кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Така той отговори на информацията от пресконференцията на БСП, че в ромския квартал има само 3 камери за видеонаблюдение.

Режимът на работа на заведенията ще бъде обсъден като част от диалога с кюстендилци и собствениците на заведения.

“Благодаря на прокуратурата и МВР за прекрасно свършената работа и на тези, които не се изказаха, преди да излезе цялата истина за трагичния инцидент, а тя ще излезе с края на съдебното производство, тогава ще се разбере, че мълчанието е злато. Към момента са взети много мерки благодарение на съществуващото видеонаблюдение и бяха извършени ключови следствени действия в рамките на първите 48 часа. Всички предложения за режима на работа на заведенията ще бъдат обсъдени като част от диалога с кюстендилци и собствениците на заведения. Една от големите болки е и закриването на СОД (Сигнално охранителна дейност) към МВР. Ще пристъпим и към ремонт на наредбите за обществения  ред, но трябва да намерим златното сечение, както сме правили винаги досега. Ключова е превенцията и незабавната реакция при дребни провинения, които създават чувство на безнаказаност”, каза пред съветниците още кметът на Кюстендил.