С над 28 000 лв. правят етнографска сбирка в село Елов дол

Етнографска сбирка, съхраняваща културно-историческо наследство на земенското село Елов дол, ще бъде създадена в населеното място. Това съобщиха от местната инициативна група Радомир – Земен, с чието посредничество се предоставя безвъзмездна финансова помощ за запазване и развитие на местната идентичност.
Сбирката ще бъде разположена в експозиционната зала на читалището. След етнографско проучване ще се направи дигитализация на обектите на културно-историческо наследство и те ще бъдат качени на интернет страницата на община Земен. Предвижда се общината да разнообрази наличните експозиционни площи и да подобри условията за развитие на туризъм. Общата стойност на инвестицията е 28 093 лв.
Село Елов дол се намира в Руйско-Верилската планина. В близост до селището по поречието на река Светля е минавал стар средновековен път. По него са минали турски войски при оттеглянето им през Руско-турската война (1877-1878).
Църквата в селото “Св. Дух” е построена през 1873 г. Наблизо е Чепинският манастир “Св. Илия”, издигнат през 1892 г. върху основите на стар манастир и църква. В края на 90-те години на 20-и век и началото на 21-ви век църквата на манастира била спасена от разрушаване от местни жители.
Радетели за възстановяване на древните религиозни обичаи са се заели с възстановяване на събора “Св. Троица”, който се е провеждал на едноименния празник. От поколение на поколение се предава обичаят “Сурова”, който се отбелязва в нощта на 13 срещу 14 януари. Групата на сурвакарите от Елов дол е печелила многократно призови места на провеждащия се маскараден фестивал в Перник. Селото е родно място на трикратната световна шампионка по художествена гимнастика и заслужил майстор на спорта Мария Гигова.