С над 300 ученици Механото в Дупница постави началото на 95-ата учебна година

Моменти от откриването на новата учебна година
  • „Зайците” бяха посрещнати с хляб и мед

  •  Най-много желая обучението да бъде присъствено, за отоплението ще се постараем максимално, каза директорът Е. Костадинова

95- ата учебна година откриха в ПГ „Акад. Сергей П. Корольов” (Механото) в Дупница. Звънецът там удари за 323 ученици от 8 до 12 клас, 68 от които са новопостъпили. И тази учебна година започна тържествено – прозвуча химнът на страната, знаменосците изнесоха знамето, а директорът на учебното заведение Елена Костадинова приветства учениците и учителите. По традиция директорката удари и първия звънец за всички, а за успех на новоприетите осмокласници плисна менче с вода и ги почерпи с питка и мед.

„За първи път откакто аз съм учител в ПГ „Акад. Сергей П. Корольов”, а съм тук от 1989 г., посрещаме спокойно учебната година. Имам предвид това, че през миналата година приключи дългоочакваният ремонт и най-после нашите ученици и колеги ще пребивават в една сграда, в една обстановка, която ще им предостави един нормален учебен процес. Друго, което със задоволство искам да изкажа и се дължи на колегите, е, че осъществихме план-приема и тази година имаме 15 паралелки – с една повече от миналата година. Стартираме с 30 ученици повече, което донякъде ни осигурява спокойствие за новия бюджет, тъй като всички знаете, че бюджетът се формира на броя на учениците. Успешен е и приемът в новата специалност „Компютърни мрежи”, която открихме тази година”, каза Елена Костадинова.

 Директорът Елена Костадинова посрещна осмокласниците с пита и мед

На въпроса притеснени ли са за отоплението на училището през зимата, директорката отговори: „Наболяла тема е предстоящият отоплителен сезон. Преди години ние бяхме първото училище, което премина на газ, и котелът ни е комбиниран на газ и нафта. Това не ни успокоява, но все пак имаме алтернатива, ако доставките на газ спрат. По отношение на цената мога да кажа, че с бюджета горе-долу сме добре, нямаме преразход,  нямаме неразплатени плащания, но всичко зависи от предстоящите отоплителни месеци. Все още не се знае каква ще бъде цената, какви ще бъдат метеорологичните условия. Направеното миналата година – санирането, новите условия в кабинетите, ще бъде от полза. А това, което най-много желая, е обучението да бъде присъствено.

В последните 2 години колкото и да се стараехме – колегите полагаха неимоверни усилия, двоен е трудът им при обучението в електронна среда, но за съжаление, не за всички ученици това беше на максимално ниво, което е негатив. Друга е живата връзка. Друго е да го погледнеш в очичките, да разбереш разбрал ли е, чул ли е. За отоплението ще се постараем максимално, за да се справим с условията, ще се постараем максимално да правим икономии от други пера, така че учениците ни да бъдат в едно спокойно топло училище”.

Директорката подчерта, че работещите в училището са се доказали като истински екип. В колектива са 28 педагози и 8 служители административен персонал.

Както писахме, тази година гимназията, открита през 1927 г.  като коларо-железарско училище, чества 95 -годишен юбилей. Празникът  ще бъде в началото на м. октомври.

По традиция, която е на повече от 15 години, в първия учебен ден в ПГ „Акад. Сергей П. Корольов” бе раздаван и курбан за здраве на учениците, учителите, родителите. За поредна година на празника бе бившият директор на механото Олег Стефанов, който е посветил години от живота си на учебното заведение и допринася за неговия напредък.

Юлияна КОЛЧАКОВА