С над 600 000 лв. общината обновява училищния двор в Сапарева баня

Предвижда се обособяване на спортни игрища, класна стая на открито, спортна площадка

Юлияна КОЛЧАКОВА

Обновление на училищния двор предстои в Сапарева баня. От общината търсят строител за благоустройството, заложено по проект за реконструкция на училище „Христо Ботев”. Започната е процедура за възлагане на обществена поръчка на стойност 602 396,43 без ДДС. Предвижда се реконструкция на югоизточната част от дворното пространство, изразяваща се в обособяване на спортни игрища, класна стая на открито, площадка за спортни занимания с кътове за отдих, както и изпълнението на достъпна архитектурна среда. Предвидени са две игрища- източно и западно. Източното игрище ще бъде за футбол и хандбал, с размери 38/16 м. Западното игрище ще е с размери 18/9 м и ще представлява комбинирана спортна площадка, подходяща за практикуване на волейбол, тенис, народна топка и бадминтон. Настилката на игрищата и обграждащите ги алеи ще е от изкуствена трева.

Заради голямата денивелация на терена ще се изградят високи подпорни стени, което ще даде възможност за развитие на трибуни. По периметъра на игрищата се предвижда изграждане на 5-метрова метална ограда. Предвижда се и втори подход от югозапад с цел осигуряване на достъпна среда. Основният подход е от север – срещу входа на сградата.

Западно от спортните игрища е обособена площадка за фитнес на открито, предназначена за деца на възраст от 6 до 12 години. Предвиден е монтаж на 3 спортни съоръжения – комбиниран детски фитнес уред, уред за набиране и уред за лицеви опори. Комбинираното детско съоръжение осигурява комплексно трениране на цялото тяло, което го прави подходящ за употреба от хора с двигателни затруднения. Съоръженията ще се монтират върху трудногорима ударопоглъщаща настилка.

Класната стая на открито ще представлява паянтова постройка с частично покритие от битумни керемиди, с дървена конструкция.

В кътовете за отдих е предвидено монтиране на парково обзавеждане –16  пейки, перголи и кошчета за отпадъци. Непосредствено пред сградата на училището ще се ситуира плац с широчина 6,80 м, изграден от усилена настилка – асфалтобетон, предвиждащ преминаване на превозни средства през него.

Предвидени са две рампи за хора в неравностойно положение, осигуряващи достъп до централната сграда на училището, до спортните игрища и кътовете за отдих.

Предвидената ограда по вътрешните регулационни линии е с максимално допустимата височина до 2.20 м над нивото на терена. Съществуващите плътни части от оградата ще бъдат ремонтирани и обновени.

За захранване на електроинсталациите се предвижда доставка и монтаж на табло на посоченото в проекта място или на място, избрано от ръководството на училището. Осветителната инсталация се предвижда да бъде с LED лампи за вграждане в бетон и прожектори.

Видеонаблюдението ще се изгради с куполни камери. Към системата ще се монтира и базова станция за наблюдение, разположено на указано място от ръководството на училището.

Оферти и заявления за участие може да се подават до 27 април (вторник), включително, а отварянето им е насрочено за 28 април.

Датата на отваряне на ценовите предложения предстои да бъде обявена