С паради, фестивали и екстремни състезания привличат туристи през летния сезон в Банско

С паради, фестивали и екстремни състезания Банско посреща гостите си през летния сезон. Лятната програма на планинския град беше обявена на пресконференция от кмета на общината Иван Кадев.

Събитията от летния културен и спортен календар на Банско започват с вече традиционния парад на ретро автомобили. Возилата от миналото ще бъдат демонстрирани в планинския град на 14 май. Същия ден започва мотоциклетното състезание „Хард Ендуро Банско“, което „набира скорост“ и привлича не само състезателите и техните екипи, но и хора, които се радват на майсторите в мотоциклетния спорт, обяви кметът на Банско.

В летния календар на общината са заложени и нови прояви. Сред тях е Фестивал на училищните оркестри от 16 до 19 юни.

Община Банско ще предложи за поредна година през летните месеци традиционните културни вечери на открито със своите изложби, демонстрации и фолклорни изпълнения. Акценти в програмата през юли са фолклорен фестивал, панаир на занаятите, дни на българското кино и лятна филмомания под звездите. За меломаните, освен фолклор, програмата включва лятна оперна вечер на отрито и Пирински рок вечери.

Август ще премине под звуците на джаза с емблематичния за курортния град „Банско джаз фестивал“, на сцената на който от 6 до 13 август ще излязат звезди от българската и световна музикална сцена. Августовските вечери ще предложат на гостите на града опера в традиционния „Банско Опера Фест“, а самодейните състави на общината ще представят местния фолклор с голям концерт.

Програмата включва и вече утвърдилия се кулинарен празник „Уникално Банско“. В началото на септември банските механджии ще демонстрират кулинарни умения и традиционни гозби.

От 21 до 25 септември планинският град ще докосне жителите и гостите си до едни от най-екстремните места на света в рамките на „Банско Филм Фест“. Международният фестивал на планинарското и екстремно кино е традиция с огромен интерес и се надявам, че тази година при нас ще дойдат изключителни хора, които ще ни запознаят с невероятните човешки възможности в областта на алпинизма, ските и екстремното, посочи Кадев.

Музеен комплекс – Банско също очаква гостите на града с богата информация за местното културно и историческо наследство, а планината през лятото е също толкова красива, колкото и през зимата, каза още кметът на Банско.

Културният и спортен календар на Банско е публикуван на официалния сайт на общината./БТА