С “Прощално” на Вапцаров брезничани печелят 3-то място в национален конкурс (ВИДЕО)

Най-известното стихотворение на Никола Вапцаров – “Прощално”, донесе награда на млади самодейци от град Брезник. Милен Миланов и Цветелина Горанова спечелиха трето място на конкурс за видеоклип на тема “Интерпретация на Вапцаров стих”. В едноминутното видео 28-годишният Милен рецитира “Понякога ще идвам във съня ти…”, а Цветелина, която е на 18 г., се превъплъщава в съпругата на поета.

Уникалният конкурс се организира за втора поредна година от община Тутракан.

“Идеята за участие се зароди спонтанно. Аз научих за конкурса от социалните мрежи. Понеже още от училище имах афинитет и харесвах страшно много стиховете на Никола Вапцаров, не се колебах дълго и реших да се включа. В същия този момент бях сигурен и кое ще бъде самото стихотворение, а именно двустишието “Прощално” – написано часове преди поетът да бъде разстрелян”, разказа за “Вяра” Милен Миланов. По думите му “Прощално” не е само обикновена любовна творба, а силно, красиво, вълнуващо и интимно послание. То събира в себе си бурята от емоции и целия вътрешен драматизъм на преживяванията на един горд и несломим дух, изправен пред лицето на смъртта. “Много повече от поетическа дарба се изисква, за да се напише подобен текст. Необходима е духовна устойчивост спрямо неизбежното настъпване на края. Именно това беше водещата ми мотивация – да предложа нов прочит на една гениална, надживяла времето и пространството творба”, каза още Миланов.

28-годишният мъж е актьор в Самодейния театър към НЧ “Просвещение-1870 г.” в Брезник. За участие в клипа кани колежката си Цветелина Горанова. “Тя се съгласи да ми партнира и един ден просто заснехме сцената. Получи се от раз. Цвети изигра любимата на поета, в чийто сън се появява той със свещ в ръка – символ на светлината, на прозрението, на духа му. Той идва и си тръгва внезапно”, сподели Милен.

Видеоклипът е заснет от Никола Николаев, който работи в Регионалния младежки център в Брезник. Интересно съвпадение е, че институцията се помещава в сградата на бившата Професионална гимназия по селско стопанство, която също е носела името на Никола Вапцаров.

Кадрите са заснети в Младежкия център, или по-точно в едно от многото помещения, където в началото на миналия век е било позиционирано първото читалище и театър в Брезник. Впоследствие салонът е превърнат във физкултурен салон на училището, а днес – оставено на произвола на времето и атмосферните условия.

“Мястото е с приглушена светлина, което също спомогна да визуализирам идеята си и да я съпоставя с нощта, с тъмнината, с онези часове, в които човек остава сам със сънищата и мислите си”, разказа младият брезничанин.

Милен Миланов е журналист по професия, има и магистърска степен по специалността “Регионално развитие” от УНСС – гр. София. В момента работи в Регионален младежки център – Брезник по международния проект “Младежта в действие”. Обича да пътува, да снима и да научава много нови и различни неща.

Цветелина Горанова е ученичка в 12-и клас на ГПЧЕ “Симеон Радев” – гр. Перник. През свободното си време тя също се отдава на изкуството и младежките дейности.

Милен и Цветелина си партнират в много пиеси, рецитали и спектакли на сцената в град Брезник. Последната им съвместна изява е в представлението “Не всеки крадец е мошеник” по Дарио Фо на режисьора Иван Танев.

Видео гледайте тук: