С традиционния военен парад Русия отбеляза Деня на победата (ВИДЕО)

В страната днес е национален празник

Русия чества Деня на победата. Отбелязва се краят на Втората световна война. Традиционно на Червения площад в Москва се организира голям военен парад. В Русия 9 май е национален празник.

Страната реши да не въвежда големи ограничения в честването на Деня на победата заради пандемията. Освен централната проява в Москва, военни паради имаше в 28 града из цялата страна. За разлика от миналата година, когато коронавирусът премести парада на юбилейната, 75-а годишнина с повече от месец, сега беше спазена и традиционната дата.

Все пак актуалната здравна обстановка наложи някои ограничения. Не бяха поканени участници от чужбина, което е честа практика. От Кремъл казаха, че след като 76-ата година от края на войната не е юбилейна и в много страни все още има високи нива на заразяване, не е добра идея да се канят чуждестранни гости. В нито един момент обаче не се предвиждаше отсъствие на главнокомандващия на руската армия.

„Във всяко семейство се почита паметта на тези, които извоюваха победата. Винаги ще се гордеем с подвига им. Русия последователно отстоява международното право. Затова твърдо ще защитаваме националните си интереси. Ще осигурим безопасността на нашия народ, надежден гарант за която са въоръжените сили на Русия. Наследниците на войниците победители”, посочи руският президент Владимир Путин.

По площада в Москва преминаха близо 200 единици бойна техника, а над столицата прелетяха 23 хеликоптера и 53 самолета. Както обикновено, това са най-различни модели – от исторически до най-модерните, с които разполага руската армия. Поради придвижването на колоните, репетициите и необходимостта техниката да напусне града след демонстрацията, десетки улици в централната част на Москва бяха затворени за няколко дни.