С шампанско и овации закриха сезона в Банско! От ски зоната отчитат 50% по-малко посетители

  • Справихме се благодарение на българските туристи, беше трудно, каза председателят на Съюза на туристическия бизнес Малин Бистрин

С огромна бутилка шампанско и много аплодисменти за водачите на снегоутъпкващите машини бе даден символичен финал на зимния сезон в Ски зона-Банско. „Докато вие почивате след изморителен ден на пистите, те започват да ги подготвят за следващия ден. За да могат кантовете ви да закусят “вафла”, тези хора са я “сготвили”. С чувство за хумор скиорите бяха поканени да благодарят на машинистите, които всяка нощ през зимата обработваха пистите.

Хората, които правят перфектни пистите за ски, докараха ратраците на начална станция на кабинковия лифт. Децата имаха възможност не само да видят отблизо супермодерната техника, но и да седнат в кабините, в които усещането е за технологичен скок в бъдещето.

Последните два дни на ски сезон 2020-2021 бяха най-хубавите с щедро слънце и невероятно състояние на пистите. Като за последно за сезона в Банско дойдоха много български скиори, но по трасетата се чуваше и чужда реч на иврит и чешки. Мнозина очакваха сезонът да бъде продължен заради идеалните условия за ски, но ски зоната вече остава достъпна само за тренировъчна дейност на няколко отбора.

До края на месец април кабинката няма да работи, съобщиха концесионерите на ски зоната. Тя ще бъде пусната отново с  целодневна работа за великденските празници от 30 април до 9 май, както и от 22 до 24 май включително. Кабинковата въжена линия ще работи с туристи целодневно и през лятото от 1 юли до 12 септември. През останалото време до следващия ски сезон ползването на съоръжението е по график.

От фирмата концесионер на ски зоната определят сезона като труден.  “Щастливи сме, че говорим за сезон, защото много други страни не успяха да говорят за сезон. България може би беше единствената страна от Европейския съюз, в която курортите работиха. Щастливи сме, че успяхме да работим, планината е здраве и ние оздравяхме”, заяви маркетинг-директорът на фирмата концесионер на ски зоната Иван Обрейков.

Именно фактът, че ски пистите в България не спряха работа през зимния сезон, е причина много хора от цял свят да посетят зимните ни курорти, допълни той.

От фирмата концесионер отчетоха, че туристи от цял свят са посетили Банско през зимния сезон. Любители на зимните спортове от цяла Европа, както и от САЩ, Канада, Нова Зеландия и други страни са избрали българския ски курорт.

Ситуацията около епидемията обаче е оказала влияние върху броя туристи, посетили курорта. Тази година от ски зоната отчитат 50 на сто по-малко посетители. Една от причините е липсата на организирани групи туристи, които традиционно посреща Банско. Едва в началото на април в курорта са се завърнали израелските туристи, посочи още Иван Обрейков.

Хотелиерите също бяха изправени пред изпитание заради пандемията и ограничителните мерки. “Как да го обобщим – първо непредсказуем, второ труден и трето тъжен – така бих определил този зимен сезон. Как се справихме? Разчитайки най-вече на българските туристи, за които едно огромно благодаря”, каза председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. За да се справи със загубите от предходната година, туристическият бранш се надява на силен летен сезон и по-спокоен нов зимен.