С шествие ученици от Банско почетоха паметта на загиналите за Освобождението

С шествие ученици от Банско почетоха паметта на героите, загинали за свободата на града и на родината.
Тържествената програма на община Банско, посветена на 110 години от Освобождението на града, започна в ранните часове в сряда с литургия, отслужена в храм „Света Троица“ от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, предаде БТА.

„От 5 октомври в Пиринска Македония започва поредица от празници, които имат особено място и особена тежест в празничния календар на благоевградска област. Това са дните, в които последователно един след друг се освобождават регионите, отделните градове и населени места и се присъединяват към България, към Отечеството си така, както са мечтали и с идеята с която мнозина са загинали в борбата за това освобождение и обединение на българските земи и българската народност в една държава.“, каза в словото си пред събралите се в храма хора Неврокопският митрополит Серафим.
Владиката посочи, че нашите предци са положили душите си за своите ближни, а всяко бойно знаме на доброволни или официални формирования, още от въстанията до Втората световна война, носи християнските символи. Той припомни, че преди да достигне своята свобода, народът ни е извоювал духовната си независимост, а вярата е била в основата на тяхната борба и саможертва.
След богослужението бяха положени цветя на паметника на Пейо Яворов в двора на храма, а празникът на Банско – 5 октомври, датата, на която планинският град постига своята свобода преди 110 години, продължи с шествие по централните улици. В него участваха ученици, които, развявайки българския трибагреник, положиха цветя на паметниците на Паисий Хилендарски, Гоце Делчев и на паметника „Банско помни героите“.

Пред паметника на Паисий Хилендарски в центъра на града учениците изпяха химна на България. С възпоменание пред паметника „Банско помни героите“ бяха почетени знайните и незнайни герои, дали живота си за свободата, а деца от града пуснаха бели, зелени и червени балони, които полетяха в небето на Банско като символ на свободата и присъединяването на града към Майка България.