С 1,2 млн. лв. от държавата укрепват коритата на 3 реки в Долистово

Община Бобов дол търси изпълнител на предстоящите дейности

Коритата на три реки ще възстановяват в бобовдолското село Долистово. Община Бобов дол търси изпълнител на предстоящите дейности. Обявена е обществена поръчка за аварийно-възстановителни работи по укрепването и почистването на реките Бабинска, Новоселска и Рабовска.

След оглед, извършен от комисия в края на миналата година, е направено обследване на трите реки. Установено е, че в резултат на интензивни и проливни дъждове, паднали в района на селото на 8 декември 2020 г., е настъпило рязко и драстично повишение на водното ниво в трите реки, които заливат прилежащите дворове. Засегнати са множество частни имоти и сгради в тях, залети са и прилежащите на реките съоръжения – мостове, подпорни стени и др.

И трите реки са в тежко състояние. Поради силно развитие на ниска и висока влаголюбива растителност и затлачените от наноси корита е намалена проводимостта им и при интензивни валежи се наводняват прилежащите територии. Заливат се намиращите се в близост сгради и постройки. Налице е подравяне на дървесни видове в близост до реките и в следствие на това се наблюдават паднали в реките единични дървета, натрупване на солидни количества земни маси и отпадъци. На места има и затлачвания на хидравличните отвори на мостовете. Възможно е при проливни дъждове да настъпи повторно излизане на реките от коритата, което да доведе до повторно заливане на имоти и нанасяне на нови щети. Река Рабовска се захранва от язовир „Долистово”, което означава, че при повишаване на водното ниво на язовира той може да бъде изпуснат по течението на описаните реки.

Целта на интервенцията по речните корита е да се обезпечи рискът от бъдещи наводнения и от авариране на съоръжения, както и да удължи експлоатационния срок на тези съоръжения.

Извършено е геодезическо заснемане на съществуващите реки, откоси и др. с всички топографски подробности.

С постановление на Министерския съвет от 21 юни тази година за непредвидими и/или неотложни разходи за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия е одобрен трансфер по бюджета на община Бобов дол.

Предвижда се почистване и профилиране на речните корита с цел осигуряване на безопасно провеждане на водния поток и по-добра защита от наводнения, пише в документацията.

Трябва да бъдат изрязани многогодишни храсти, дървета и друга растителност, да се премахнат наносите от земни и скални маси, затрудняващи преминаването на водните количества през речните корита.

Р. Бабинска е с дължина 790 м, Новоселска – 1 050 м, а Рабовска – 414 м. Общата им дължина е 2 219 м, като почистването обхваща отделни участъци.

Прогнозната стойност на поръчката е 1 210 243,65 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти или заявления за участие в процедурата за възлагане на поръчката е 28 юли.  Датата на отваряне на ценовите предложения предстои да бъде обявена.

Юлияна КОЛЧАКОВА