С 27 „за” ОбС-Благоевград одобри бюджета в размер на 58 млн. лв., кметът Камбитов се похвали с 1 млн. лв. за канализация на улиците „Марица“ и „Роден край”

Съветниците включиха хотела на колегата си Христо Ковачки в подробния устройствен план на града

Кметът Камбитов обяснява, че бюджетът е напълно балансиран и реалистичен.

 

 

С убедителна подкрепа съветниците от ОбС – Благоевград гласуваха бюджета на общината в размер на 58 261 634 лева. Парите са с 2 млн. лева повече от този миналата година. Предложението, направено от кмета д-р Атанас Камбитов, бе подкрепено с 27 гласа „за“, като съветниците от Реформаторския блок бяха против, а от БСП се въздържаха.

Реформаторите Калоян Ханджийски и Давид Сукалински се опънаха и не подкрепиха бюджета, тъй като според той включва погрешно високи данъци, малки капиталови разходи, както и липса на възможности за инвестиции.

С пълно мнозинство бе прието разкриването на ново  отделение в онкоболницата.

Бюджетът предвижда за делегирани държавни дейности през 2017 г. над 29 млн. лева. Кметът Камбитов определи бюджета като балансиран и реалистичен. „Приходната част от бюджета е напълно реална на база на отчета за 2016 година. Това означава, че абсолютно всичко, което е заложено, ще бъде изпълнено“, каза д-р Камбитов. След възникнали въпроси и дебати стана ясно, че община Благоевград отново е заложила на категорично и сигурно разпределение на средства. Камбитов поясни, че тази година значителна част от инвестициите, които ще бъдат направени, ще бъдат фокусирани върху 4-ти микрорайон и Централна градска част.

01-03-%d0%b13

Радослав Тасков отчете дейността на ОбС-Благоевград.

„Преди няколко дни между община Благоевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договор за отпускане на целеви средства от Републиканския бюджет във връзка с ВиК проекти на общината в размер на 1 010 000 лв. Тези проекти се отнасят за канализация на ул. „Марица“ и ул. „Роден край“, които бяха включени в проектни предложения на общината по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Те бяха включени като 4-ти микрорайон и ул. „Марица“ в част „инфраструктура“ и подмяна на ВиК и заложени в заем, над 3 млн. лв., тъй като нямаше потвърждение за отпускането на средства. С осигуряването на тези средства се намалява заемът и има възможност за включване на нови обекти в Инвестиционната програма на община Благоевград“, уточни д-р Камбитов. В новия бюджет са включени средства за благоустрояване на селата, почистване на деретата на реките в селата, инфраструктура, осветление и други.

01-03-%d0%b15

Калоян Ханджийски

Общинските съветници единодушно гласуваха включването на хотел „Кристо” на съветника Христо Ковачки в подробния устройствен план на града, в предложението някои от съветниците, сред тях Илко Стоянов, съзряха закононарушение, но главният архитект В. Тинчев се аргументира и посочи, че каквито и намерения за застрояване да има в кв. „Вароша”, те отново трябва да минат през ОбС, а изработването на служебен ПУП е задължително.

Изслушвайки аргументите на главния архитект Тинчев, съветниците почти единодушно гласуваха предложението за ПУП-а.

С пълно мнозинство бе прието и разкриването на ново отделение по гастроентерология в Специализираната болница за лечение на онкология „Свети Мина”.

„Отделението е жизненоважно за болницата, тъй като в него се правят изследвания на стомах и черва за доказване на проблеми и освен това следоперативно пак в него се проследява дали има някакви постоперативни проблеми“, обясни д-р Владимир Таковски.

Отделението ще бъде с 5 легла, няма да бъде нещо голямо и няма да притесни финансово касата, защото всички пътеки почти в пълен състав ги има и сега.

По време на заседанието Радослав Тасков отчете дейността на ОбС-Благоевград за второто полугодие на 2016 година.

Девет заседания са провели местните парламентаристи, като шест заседания са били редовни и три извънредни. Взети са 190 решения.

01-03-%d0%b14

Давид Сукалински