С 567 968 евро Сапарева баня и сръбският Сокобаня привличат туристи

  • В Сапарево ще провеждат Фестивал на кромид лука

  • Кметът Гелев иска хотелите да въведат книги за отзиви

 

Стратегия за развитие на туризма в Сапарева баня и Сокобаня, Сърбия, предвижда устойчив туризъм и превръщане на двете общини в по-привлекателни туристически дестинации. Стратегията е част от дейностите по проекта „Балнеологичният туризъм – бъдещето на здравето”, финансиран по Програмата за развитие на трансгранично сътрудничество, и бе представена на работна среща в Сапарева баня.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев предложи хотелиерите да въведат книги за отзиви.

Обсъден бе и изготвеният план-програма към стратегията, валидна до 2024 г. Стратегията цели главно модернизиране на инфраструктурата и подобряване на околната среда, разширяване на разнообразието от предлагани туристически продукти и услуги и др. Една от задачите е създаване на съвместни комбинирани туристически продукти с различни форми на алтернативен туризъм. Това са здравен туризъм (обединяващ балнео, СПА и уелнес услугите), планински, културен, летен и ваканционен туризъм, спортен, делови, гастрономически туризъм, фестивален и събитиен туризъм, еко, селски, религиозен туризъм и др.

Зам.-кметът и ръковoдител на проекта Евелина Нешева и модераторът Ивелина Елмазова представиха стратегията.

Сред задачите е и разработване и утвърждаване на нови емблематични туристически продукти със събитиен характер. Например: провеждане на ежегодна конференция за иновациите в балнеолечебните процедури и за нови възможности за климатолечение, ежеседмични предизвикателства – по екопътеките на Сапарева баня и Сокобаня, ателиета на открито „С дронове над Сапарева баня и Сокобаня”, фестивал на спортните дейности, седмица на плуването и т.н. Модераторът Ивелина Елмазова даде съвсем прости примери, че една конференция на лекари, ходене по екопътеки до Седемте рилски езера или малко познатите Урдини езера, които да бъдат фотографирани, а снимките – показани, значително ще увеличат  туристите. Посочено бе, че за финансиране на всички тези дейности може да се кандидатства с проекти.

„Според мен в Сапарева баня трябва да надграждаме това, което искат туристите. От 1-во лице единствено число туристите трябва да кажат какво им липсва. Водата е живот, нека да направим така, че животът да ни върви по вода”, коментира Калин Гелев. Кметът на планинската община даде положителна оценка на изпълнението на проекта, което определи като „адекватно” и „своевременно”. „Заражда ми се идея. Какво пречи на санаториума и хотелите да въведат книга за оплаквания и похвали, както беше навремето, и да попитат: какво ви липсваше по време на престоя в Сапарева баня? Мисля, че това беше най-пряката връзка”, допълни Гелев. Според градоначалника инфраструктурата е най-важна, но „инфраструктурата не значи туризъм”, въвеждането на книга за отзиви ще доведе до уседналост на туризма и привличане на посетители дори през мъртвите сезони – между 15 октомври и 20 декември, зимно време, и от 20 март до началото на абитуриентските балове през пролетта.

Участниците в срещата

„Беше казано, че Сокобаня е сърцето на туризма в Сърбия, а Сапарева баня – душата на туризма в България. Трябва да направим така, че с тази стратегия да съединим душата и сърцето”, коментира Весна Миланович.

Участниците в работната среща имаха възможност да дават предложения за допълване на стратегията. С помощта на формата  „Световно кафене”, при който лекторите на събитието задаваха различни теми за развитието на туризма в двата трансгранични района, бе създадено общо послание от типа „Сокобаня – сърцето на Сърбия, Сапарева баня – душата на България”. То ще рекламира балнеодестинациите. На финала бяха представени и идеи, които да бъдат допълнени в плана. Сред тях са дейности и събития, свързани с опознаване на местните традиционни кухни, експониране изкуството на местните занаятчии. Предвижда се провеждане на Фестивал на кромид лука в село Сапарево и Фестивал на водата – съкровището на Сапарева баня и Сокобаня, развитие на конния и приключенски туризъм, Фотографска седмица – Съкровищата на Сапарева баня и Сокобаня. Заложено е и обособяване на 10 туристически обекта за посетителите на съответната туристическа дестинация и получаване на стикери за посещения и карта към тях, както и поощрителна награда.

Проектът е на обща стойност 567 968, 89 евро, срокът му за изпълнение е от 14 октомври 2017 г. до 14 октомври тази година.

Сред официалните лица на срещата бяха кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, председателят на Общинския съвет Иван Куйов, зам.-кметовете Евелина Нешева и Славчо Коларски, гл. счетоводител Любка Маргина, представители на общинската администрация, управителят на СБР-Сапарева баня и д-р Иван Матеев, също представител на санаториума, представители на читалище „От извора”, хотелиери. Гостите от гр. Сокобаня, намиращ се в окръг Зайчар на Сърбия, бяха зам.-кметът на общината Владимир Милованович, шефката на тамошната специализирана болница за профилактика на неспецифични белодробни заболявания, лечение и рехабилитация Весна Миланович, Никола Николич и Ивица Насковски – представители на общинската администрация.